STUDIJ NADE

Video | U Rijeci kronično nedostaje logopeda; Sve nade polažu se u prvu generaciju studenata logopedije

Svako 6 dijete u sustavu predškolskog odgoja ima poremećaj jezično govorne komunikacije.

“Ja u biti postavljam na svakom roditeljskom sastanku jedno te isto pitanje, ima li naš dječji vrtić logopeda.”, kaže Nina Majcan Šprajc.

Odgovor je ne, i tako iz godine u godinu. Dječji vrtić More i Dječji vrtić Sušak s preko 1000 upisane djece nemaju zaposlenog logopeda, dok na 2000 upisane djece u Dječji vrtić Rijeka dolazi 1 logoped.

“To je poražavajući podatak jer se on reflektira na rani razvoj djece…učinkovitost terapije u toj ranoj dobi su u velikom postotku povolji za veliki postotak djece.”, kaže Valentina Martan, asistentica na Studiju logopedije Sveučilišta u Rijeci.

Vrtići požar gase čašom, tj. angažiranjem nestručnih zamjena.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinar: LARRY AMBROZICH
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Ako si roditelji ne mogu priuštiti 300 kuna po dolasku kod privatnog logopeda onda to znači da je dijete uskraćeno za normalni razvoj”, kaže Nina Majcan Šprajc.

Poremećaji govora kod djece su u porastu, no pravog odgovora iz gradskih vrtića nema.

“Iz osobnog iskustva sam upoznata s tom temom, zadnjih desetak godina isprobali smo sve moguće logopede u Rijeci, odlazili u Zagreb, Varaždin jer nismo mogli naći podršku ovdje u Rijeci…”, govori Nina Majcan Šprajc.

A ono što mi možemo napraviti je potražiti odgovor na adresi osnivača gradskih vrtića.

“Ono šta ja u ovom trenutku mogu reći da znam da su liste čekanja duge i da to roditeljima predstavlja veliki izazov. Ja vjerujem da će se nekom prvom generacijom studenata logopedije potrebe grada riješiti”, kaže Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

No do prvih diploma s prošle godine osnovanog studija logopedije proći će još 4 generacije vrtićke djece.

“Možem realno očekivati da ćemo za 4 godine dobiti prve diplominrane logopede. Zanimljivo 50 posto studenata je sa područja Primorsko goranske županije”, kaže Valentina Martan, asistentica na Studiju logopedije Sveučilišta u Rijeci.

S Kastva dolazi Dorotea. Među 400 kandidata ušla je u društvo od 30-tak studenata po generaciji.

Sat za djecu s poteškoćama otkucava jako brzo.

“Djeca nisu na vrijeme prepoznata, nisu na vrijeme dijagnosticirana i ne uključuju se u ranu intervenciju koja jako puno znači za djecu s teškoćama u razvoju.”, objašnjava Dorotea Čučak, studentica 2. godine Studija logopedije Sveučilišta u Rijeci.

“Definitivno volim dječicu, volim raditi s njima i definitivno ću se njima posvetiti u budućnoti.”, dodaje.

Logoped u vrtiću osigurava podršku odgojiteljima i roditeljima a i prevenira ozbiljne poremećaje u školskoj dobi, sve ono što je trenutno riječkim predškolcima nedostupno.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari