U riječkoj bolnici nijedan liječnik nikada nije imao priziv savjesti

Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

U KBC-u Rijeka puno pravo na to imaju i primalje, ali i tu su stvari drukčije nego u ostatku Hrvatske

Nakon godina kontinuiranog pada, broj pobačaja u Hrvatskoj ponovno raste. Iako je, prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zadravstvo, broj gotovo prepolovljen u zadnjih 20-ak godina, a 2017. godine spustio na šest tisuća. Prošle godine opet se povećao i to za gotovo tisuću pobačaja.

Trećina pobačaja su tzv. “pobačaji na zahtjev”, ali zbog priziva savjesti u pojedinim bolnicama, a i stigme oko pobačaja, velike su razlike u regijama. Tako je, primjerice, u Split tek svaki deveti pobačaj na zahtjev, u Zagrebu svaki četvrti, dok je u Rijeci svaki drugi bio legalno inducirani medicinski pobačaj.

Valja napomenuti kako u KBC-u Rijeka nema priziva savjesti. Niti jedna žena po dolasku na pobačaj neće osjetiti poniženje.

“U našoj bolnici svi ginekolozi obavljaju pobačaje, nitko nema priziv savjesti. Iako on vrijedi kako na nivou cijele zemlje, tako i za našu ustanovu. Svatko tko želi, slobodan je dati priziv savjesti na takav zahvat”, govori za RTL Danas zamjenica pročelnika Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka Tea Štimac.

U KBC-u Rijeka puno pravo na to imaju i primalje, ali i tu su stvari drukčije nego u ostatku Hrvatske.

“Nijedna primalja na Klinici za ginekologiju nema priziv savjesti glede pobačaja”, kaže nam glavna sestra Zavoda za ginekologiju KBC-a Rijeka Iva Keglević.

To je jedan od osnovnih razloga zašto je baš u Rijeci zabilježen najveći broj pobačaja na zahtjev.

No brojke mogu biti varljive. To potvrđuje i slučaj od prije nekoliko dana. Liječnik i medicinska sestra osuđeni su u Velikoj Gorici. Pobačaje su obavljali u neovlaštenoj poliklinici i to naplaćivali 7 i pol tisuća kuna.

U slučaju iz 2010. pet liječnika varaždinske bolnice ilegalno je obavljalo pobačaje, naplaćujući ih dvostruko. Jedna od metoda kojom se manipulira brojkama je i prikazivanje namjernog pobačaja kao spontanog. U Rijeci se, kažu, sve prijavljuje onako kako je. I otuda visoke brojke.

“Doktori su otvoreniji prema tome pa automatski smatram da žene dolaze ovdje. Nema te kočnice. Otvorenije su i one samim time i imaju manji strah”, kaže Riječanka Tamara.

“Mislim da ako ste izabrali poziv liječnika da ste samim time rekli da nemate priziv savjesti. Ukoliko radimo nešto ilegalno ljudi će van odlaziti i opet će to radit i samo će bit van kontrole, tako da po život i djeteta i žene. Zašto dovodit u opasnost”, govori Igor, također iz Rijeke.

U riječkom KBC-u već je četiri godine dostupan i pobačaj tabletama.
Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU:

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari