JEDINI U HRVATSKOJ

Galerija | Zamjenica Krpan u Prometnom centru Rijeka Plusa: ‘Ovo je nadstandard koji naš grad ima jedini u Hrvatskoj’

Povodom tradicionalne dječje karnevalske povorke i privremene regulacije prometa, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan posjetila je danas Prometni centar Rijeka Plusa na Fiumari

Prometni centar djeluje već 20 godina i može se pohvaliti kao jedini takav gradski prometni centar u cijeloj Hrvatskoj. Prometni centar ima ključnu ulogu u optimiziranju i pametnom upravljanju prometom grada, u što su se uvjerili i zamjenica gradonačelnika te učenici riječke Prometne škole.

Video zid sa 16 nadzornih kamera

Zajedno s voditeljicom Prometnog centra Anom Tomljanović i glasnogovornicom Rijeka Plusa Draganom Šmitran Babić, imali su prilike vidjeli uživo cijeli moderni sustav automatskog upravljanja koji utječe na podizanje standarda kontrole prometa cijeloga grada.

Inženjeri prometa Rijeka Plusa pripreme godišnje više od 90 prometnih elaborata te konstantno rade na nadograđivanju i nadopunjavanju samog sustava. Zamjenica gradonačelnika je tako zajedno s učenicima vidjela video zid sa 16 nadzornih kamera i 62 semaforizirana raskrižja putem kojih se efikasno upravlja semaforima i prometnom signalizacijom u realnom vremenu, kao što će to biti u subotu.

Sandra Krpan dio je radnog vijeka provela u području obrazovanja, te vjeruje da su prilike kao ove ključ za podizanje svijesti o opasnostima i sigurnosti u prometu, te o kompleksnosti i važnosti cijelog sustava upravljanja prometom.

‘Pozitivno iznenađena cijelim sustavom’

„Zahvaljujem Rijeka Plusu na ovoj prilici, jako sam pozitivno iznenađena cijelim sustavom koji uvelike doprinosi većoj prometnoj sigurnosti grada. Drago mi je čuti da je ovo nadstandard koji naš grad ima, kao jedini sa svojim Prometnim centrom.”, rekla je tom prilikom Sandra Krpan.

“Sigurnost u prometu, kao i odgovornost te kultura prometa svih nas sudionika iznimno je bitna za naš grad, pogotovo u osjetljivim prometnim situacijama kao što će biti tijekom dječje karnevalske povorke. Jednog dana će sva ta djeca, kao i ovi učenici, biti aktivni sudionici u prometu, a danas su najranjivija skupina na cestama te su stoga ovakve edukacije uživo vrlo bitne.

Iako se u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi trend pada smrtnosti od prometnih nesreća, i dalje je potreban sustavan rad i educiranje u cilju povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu. Osim toga, sve nove generacije su iznimno tehnološki osviještene, pa smatram da će kvalitetnije savladati i zapamtiti pravila prometa kad ih vide i dožive ovako uživo. To vrijedi i za nas odrasle, svakako!“, zaključila je zamjenica Krpan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari