ZAPOČELA AKCIJA „MIR I DOBRO“: Riječani, ponovimo porošlogodišnji doček Nove godine kada nije bilo ozljeda pirotehničkim sredstvima!

Foto. Ilustracija (Riječanin)

Doduše, uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima zabilježena su dva oštećenja vozila te tri zapaljenja (balkona, palme i kontejnera)

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana konferencija za novinare povodom početka provedbe operativne akcija „Mir i dobro“. Riječ je o tradicionalnoj akciji koja se provodi od 1993. godine na području cijele Hrvatske radi ostvarivanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti u predblagdanskom i blagdanskom vremenu, ali i radi sprječavanja prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava te stradavanja ljudi i imovine.

Akcija traje od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine.

Preventivne i represivne aktivnosti

Na konferenciji za novinare sudjelovali su Vlado Haramija, voditelj Službe za javni red, Zlatko Bukša, voditelj Inspekcije zaštite od požara i eksploziva i Kruno Kaurić, voditelj Protueksplozijskog odjela.

Voditelj Haramija naveo je podatke zabilježene tijekom prošlogodišnje akcije za vrijeme koje na području ove Policijske uprave nije bilo ozlijeđenih osoba uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima. Zabilježena su dva oštećenja vozila te tri zapaljenja (balkona, palme i kontejnera). Zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe oduzeta su tri komada oružja i 95 komada streljiva, dok su radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstva evidentirana dva prekršaja i jedno kazneno djelo, a počinitelji su punoljetne osobe.

Foto: PU primorsko-goranska

Naglasio je kako će policija u narednom razdoblju poduzimati preventivne i represivne aktivnosti kako bi se održalo povoljno stanje javnog reda i mira te istaknuo da su za učenike osnovnih škola već započela predavanja o opasnostima koje mogu nastati uporabom pirotehničkih sredstava.

„Manje oružja, manje tragedija“

Također, pozvao je građane da se u ovom razdoblju, ali i tijekom godine odazovu akciji „Manje oružja, manje tragedija“ u sklopu koje mogu policiji dragovoljno, anonimno i bez ikakvih sankcija predati nedozvoljeno oružje, eksplozivna sredstva i druge ubojite tvari. Navedene predmete ne trebaju donositi u policijske postaje već je potrebno nazvati policiju na broj 192 ili na besplatni broj telefona 0800 8892, nakon čega će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici te ih preuzeti na siguran način.

Novi Zakon o eksplozivnim tvarima

O zakonskoj regulativi i vrstama pirotehničkih sredstava govorio je voditelj Bukša. Naveo je kako je prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava propisana Zakonom o eksplozivnim tvarima, a pirotehnička sredstva se prema učincima i količini eksplozivne tvari dijele na:

pirotehnička sredstva F1 kategorije – sadrže manje količine eksplozivne tvari i mogu se nabaviti tijekom cijele godine u svim prodavaonicama i kioscima, a njihova uporaba je dozvoljena tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina;

pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije – sadrže znatnije količine eksplozivne tvari, a mogu se prodavati isključivo punoljetnim osobama od 15. prosinca do 1. siječnja te koristiti od 27. prosinca zaključno do 1. siječnja. Njihova uporaba je zabranjena u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja više ljudi.

Ove godine na snagu je stupio novi Zakon o eksplozivnim tvarima, kojim je propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece mlađe od 14 godina koja upotrijebe pirotehnička sredstva F1 kategorije. Osim toga, za prekršaje fizičkih propisane su kazne od 1.000 do 15.000 kuna, a za prekršaje pravnih osoba od 10.000 do 80.000 kuna.

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Kupovati samo u ovlaštenim trgovinama

O tome kakve posljedice može izazvati neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima govorio je voditelj Kaurić. Naglasio je kako pirotehnička sredstva treba nabavljati samo u za to ovlaštenim trgovinama te ih koristiti prema priloženim uputama.

Posebno je istaknuo kako se ni u kojem slučaju ne smije ponovo pripaljivati pirotehničko sredstvo koje nije aktivirano te naglasio važnost roditelja i odraslih osoba koje su dužne poučiti djecu pravilnom rukovanju i mogućim posljedicama koje mogu nastati uporabom pirotehničkih sredstava.

Radi što bolje prevencije neželjenih posljedica i senzibiliziranja javnosti na ovu problematiku Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je video uradak “Mir i dobro 2017/2018“ te Brošuru „Mir i dobro“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari