ZBRAJAJU SE ŠTETE

ZASTRAŠUJUĆE SNIMKE! Ogromne štete zbog poplava u N. Vinodolskom i na Krku! U Malinskoj popravljeni dječji vrtić i osnovna škola

Screenshot video - Pixsell

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je područje Novog Vinodolskog i okolice, ali i Crikvenice te sjevernog dijela Krka i nanijele štete na niz objekata i imovini.

Zbog obilnih padalina poplavom pogođenih dijelova PGŽ-a, ponajviše na području Malinske i Novog Vinodolskog, župan Zlatko Komadina podigao je u pripravnost Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije, a u pripravnosti su i vatrogasne postrojbe od kojih je dio na terenu.

Velike štete zbog poplava u petak ujutro zadeseile su i područje Malinske i Dobrinja na otoku Krku. Kako je izvijestio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka Goran Grubišić, tijekom jutra vatrogasci su primili oko 200 poziva s područja općina Malinske i Dobrinje te su izašli na sedamdesetak intervencija.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Oštećene su prometnice u Malinskoj te na području Općine Dobrinj, gdje su poplave najviše štete izazvale u Šilu, Klimnu i Solinama.

Župan Komadina i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite PGŽ Goran Petrc obišli su s načelnikom Općine Robertom Antonom Kraljićem poplavom pogođenu Malinsku, a potom se uputili u Novi Vinodolski.

„Županijske vatrogasne snage su u pripravnosti. Definitivno se radi o klimatskim promjenama jer se ovolike bujične vode nisu prije događale. Ne sjećam se da se tako nešto na Krku dogodilo. Krk je dosta pogođen, u Općini Dobrinj kod Čižića i Malinska, također u Novom Vinodolskom gdje je još i južina digla razinu mora i bujična voda nije mogla oticati te je došlo do poplava u prizemne prostore. Temeljem šteta ćemo donijeti odluku hoće li se proglasiti elementarna nepogoda“, rekao je župan Komadina.

Kako je pojasnio načelnik Kraljić, dogodila se bujična poplava nakon dva dana padanja kiše i vrlo intenzivnog pljuska između 6 i 9 i 30 sati ujutro.

„Polja iznad Malinske su se napunila vodom te se u jednom trenutku voda prelila na području Malinske, kanalizirala na jednom mjestu i napravila bujicu. Za sada je u tijeku čišćenje, a nakon toga ćemo osnovati povjerenstvo radi utvrđivanja šteta, te ukoliko to bude u skladu sa zakonskim okvirima, proglasiti elementarnu nepogodu. Već sada se vide znantna oštećenja na infrastrukturi, a ostalo će se tek s vremenom saznati“, izjavio je načelnik Kraljić i dodao da u bujičnim poplavama na sreću nije bilo stradalih.

Kraljić ističe da se poplave ovakvih razmjera nisu dogodile u Malinskoj sigurno proteklih pedesetak godina. Mnogobrojni objekti su poplavljeni, među ostalim dječji vrtić, zgrada osnovne škole, niz poslovnih prostora na Mrkatu i više od 150 konoba.

Zapovjednik JVP grada Krka Goran Grubišić komentirao je kako je do sada zaprimljeno preko 200 prijava, a provedeno je oko 60 do 65 intervencija od kojih su neke u tijeku, a neke završene.

„Najteže je bilo u samom centru Malinske i Vantačićima jer su to najniže točke i sva se voda slijeva prema tamo i ne stiže se ispumpati koliko pristiže. Na sreću, kiša je stala, pa i voda polako opada. Za štete je teško procijeniti jer tek moraju pristići tkz. vikendaši, odnosno vlasnici apartmana, da bi se dobila cjelokupna slika“, naveo je zapovjednik Grubišić.

Prema informacijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Novog Vinodolskog, svi raspoloživi vatrogasci su na terenu i pomažu. Tu su također bujice poplavile mnoge podrume i poslovne prostore.

Prelio se sezonski vodotok Suha Ričina i poplavio najniže područje Novog Vinodolskog u kojem su trgovački centri Tommy i Plodine. Oštećene su prometnice, više automobila i autobusa je ostalo zaglavljeno, a nekoliko plovila je potopljeno.

Sa smirivanjem nevremena pokrenut će se sanacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari