Zavodu za hitnu medicinu iz proračuna PGŽ 1,9 milijuna kuna

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Iz proračuna Primorsko-goranske županije rasporedit će 1.900.000,00 kuna Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije za sufinanciranje redovne djelatnosti

Primorsko-goranska županija je kao osnivač Zavoda za hitnu medicinu i u 2019. godini kao i ranijih godina sufinancirala rashode redovnog poslovanja u iznosu od 4.396.688,36 kuna s obzirom da ugovorena sredstva s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje za financiranje rashoda za plaće djelatnika i materijalne rashode nisu bila dovoljna.

Naime, HZZO ne pokriva u cijelosti obveze nastale povećanjem materijalnih prava radnika iz nacionalnog Kolektivnog ugovora što je u 2019. dovelo do povećanja  ukupnih troškova za plaće za  6,3 posto, dok su rashodi za prekovremene sate bili veći za 16 posto.

Pored toga Vrhovni sud je u prosincu prošle godine donio odluku da liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, kao i kod obračuna redovitih sati. Procjena mogućih novih troškova Zavoda za hitnu medicinu PGŽ po ovoj osnovi je preko 4.000.000,00 kuna stoga je sufinanciranje redovnog poslovanja od strane osnivača, Primorsko-goranske županije   neophodno i u 2020. godini.

Kako ističe pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić Zavod za hitnu medicinu PGŽ i dalje će poduzimati  odgovarajuće mjere,  kojima će s jedne strane nastojati zadržati  i  povećati  prihode  i  s druge strane svesti rashode na što razumniju mjeru uz istovremeno kontinuirano  unapređenje pruženih usluga hitne medicine na  zadovoljstvo svih korisnika.

U Proračun Primorsko-goranske županije za 2020. godinu uvršten je financijski plan Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, kao proračunskog korisnika, u ukupnom iznosu od 59.261.621,00 kuna, od čega se na HZZO odnosi 80%, odnosno 47.555.364,00 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari