Završeni radovi energetske obnove upravne zgrade Centra za obuku interventnih službi PGŽ Šapjane

Dovršena je energetska obnova upravne zgrade Centra za obuku interventnih službi PGŽ Šapjane

Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 3 milijuna kuna, a sufinancirao se sredstvima Primorsko-goranske županije, EU i Vatrogasne zajednice PGŽ.

Radovi na energetskoj obnovi započeli su u drugoj polovici kolovoza 2019. godine, a obuhvaćali su izmjenu stolarije, radove toplinske izolacije, izgradnju kotlovnice te radove na sustavu grijanja, elektro instalacijama i krovu.

Po obilasku kojem su, uz župana Zlatka Komadinu i zamjenika župana Marka Borasa Mandića prisustvovali i predstavnici Općine Matulji te članovi Stožera civilne zaštite PGŽ, održana je i sjednica županijskog stožera CZ.

“Svjedočimo uspostavi dislociranog zapovjednog Centra službe 112, odnosno Stožera zaštite i spašavanja. Riječ je o prvoj fazi, financiranoj sredstvima PGŽ, Vatrogasne zajednice i EU“, rekao je župan Zlatko Komadina istaknuvši da, iako je ovaj objekt pod upravom vatrogasaca, on je Centar svih žurnih službi te se, u slučaju možebitnih velikih incidenata, tipa potresa, njihovo djelovanje iz urbanih dijelova može preseliti ovdje. „Ovdje su svi sustavi veze uspostavljeni te se pokazalo, gledajući situaciju, da su ovakvi centri potrebni”, zaključio je Komadina.   

Predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš zahvalio je Županiji na pomoći koju pruža Vatrogasnoj zajednici tijekom niza godina.

“Da bi ovaj projekt dobio potpunu konfiguraciju, potrebno je još puno truda i tu očekujemo pomoć i državnih institucija. Ovo je do sada jedini centar ovakve naravi, koji je izdvojen i ima svoj smisao i svrhu. Našim naporima stvorili smo uvjete za gornji kat, a razrušen je i donji kat u kojem bi trebao biti odvojeni prostor  za sustav upravljanja u svim kriznim situacijama. Kao sustav vatrogastva trudimo se stvoriti maksimalne uvjete kako bi mogli zajednički djelovati  u svim ugrozama koje su eventualno pred nama”, rekao je Gauš.

Projekt energetske obnove zgrade Centra u Šapjanama pozdravila je i zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj.

Županija financira redovnu djelatnost Vatrogasne zajednice PGŽ u iznosu od 1% izvornih proračunskih sredstava, što ove godine  iznosi 2.025.000,00 kuna.
Uz to, pred požarnu sezonu Županija financira pripremu vozila, opreme i tehnike, te provedbu vježbe u iznosu od 75.000,00 kuna. Za ovu fazu radova energetske obnove upravne zgrade Centra za obuku interventnih službi PGŽ Šapjane Županija je izdvojila milijun kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari