INVESTICIJE U LUČKU INFRASTRUKTURU

Završeni radovi sanacije Velog mula u gradu Krku; U Baškoj se dograđuje luka i glavni lukobran

Županijski pročelnik i predsjednik Upravnog vijeća ŽLUK Ljudevit Krpan sa suradnicima, članovi Upravnog vijeća, te ravnatelj ŽLUK Goran Lajnert sa suradnicima obišli su radove aktualnih investicija u lučku infrastrukturu na otoku Krku.

U luci Baška, gdje se radi na EU projektu dogradnje luke, u tijeku su radovi na glavnom lukobranu gdje je nasipano je oko 13.000 kubika materijala. Nakon nasipavanja i poravnanja slijedi montaža oplate i betoniranje konstrukcije primarnog lukobrana.

DCIM100MEDIADJI_0008.JPG

Velika većina radova bit će završena do početka turističke sezone 2022. godine, a ugovoreni rok za završetak projekta je jesen 2023. U gradu Krku, gdje se obilasku pridružio i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić,  završeni su radovi na sanaciji Velog mula.

Slijedi tehnički pregled izvedenog zahvata u prostoru, te izdavanje uporabne dozvole nakon čega će sanirani mul biti i službeno u uporabi. Radovi na rekonstrukciji popločenja partera Ribarskog gata odvijaju se u planiranim rokovima, a nakon otkrića arheologa i nalaza ostatka stare srednjovjekovne rive, taj dio mula je konzerviran kao arheološko nalazište. Izveden je energetski kanal unutar kojeg je smještena sva komunalna infrastruktura, vodoopskrbni i elektroopskrbni priključci za opskrbu brodica i izvedena je ugradnja hidrantskog voda.

Započelo se s opločenjem površine gata dijelom novim kamenom, dok će se u dijelu koristiti stari kameni materijal. Do početka glavne turističke sezone bit će obavljeni svi radovi koji zahtijevaju tešku mehanizaciju, a nastavlja se, i tijekom sezone, popločavanje partera kamenom te preslagivanje ostataka starog dijela rive starim kamenom kako bi se sačuvao vrijedan arheološki nalaz.

Ove investicije rezultat su zajedničkog rada Primorsko-goranske županije i  ŽLU Krk na pripremi projekata koji su spremni dočekali mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova. Doprinose podizanju kvalitete lučke infrastrukture  i života samih otočana kao i razvoja nautičkog turizma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari