POMOĆ ŽUPANIJE

Župan Komadina obišao poljoprivredna gospodarstva u Liču i Mrkoplju: “PGŽ pomaže razvoj”

Foto: PGŽ

Župan Komadina smatra da poljoprivrednici trebaju imati sigurnost, čvrste i jasne potpore, ali i smanjena davanja kako bi povećali konkurentnost.

Primorsko-goranska županija donijela je set mjera za očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje na području PGŽ, među kojima je i ciljana mjera za Gorski kotar, namijenjena razvoju i obnovi stočnog fonda, istaknuo je župan Zlatko Komadina prilikom današnjeg obilaska farme Lužak u Liču i Obiteljskog gospodarstva Francišković u Begovom Razdolju.

Farma Lužak u vlasništvu Željka Mihelića uzgaja jednu od najpoznatijih francuskih mesnih pasmina goveda Aubrac na više od 400 hektara u certificiranoj ekološkoj proizvodnji. Već više od 10 godina uzgajaju goveda u sustavu krava – tele, othranjenu na gorskim pašnjacima koji se dosijavaju najkvalitetnijim travama i djetelinama, a goveda na ispaši provode najmanje 270 dana u godini. Sva je telad od roditelja u ekološkom uzgoju i nikad cijepljena ili liječena.

„U svom gospodarstvu imamo oko stotinjak krava s teladi, a zbog situacije koronavirusa imali smo problem jer nismo mogli prodavati telad i robu, no nadamo se da ćemo kroz dvije godine to sve nadoknaditi. Trenutno restorani ne rade kao i prije i nemamo dogovoren plasman robe, a živu telad nam se ne isplati prodavati, rekao je Mihelić i dodao da je ova epidemija pokazala dubinu krize hrvatskog gospodarstva. „To je strukturna kriza, a Ministarstvo i Vlada moraju se odrediti da li želimo proizvoditi hranu za svoje stanovništvo ili ne. Mi mali poljoprivrednici ne odlučujemo o tome, mi radimo svoj posao, radili smo ga i prije i nadamo se da ćemo i dalje“, naglasio je.

Župan Komadina smatra da poljoprivrednici trebaju imati sigurnost, čvrste i jasne potpore, ali i smanjena davanja kako bi povećali konkurentnost.

„Potrebno je povezati turizam s proizvodnjom, poljoprivredom i stočarstvom kao što je ovdje upravo krasan primjer. Gospodin Mihelić ima ekološki uzgoj i direktnu prodaju u restorane. To je jedina naša ekološka priča i tu se mora pomoći jer u masovnoj proizvodnji Hrvatska nije konkurentna. Županija je sada prvi put išla na direktne poticaje. Nisu to veliki iznosi, od 30 do 40 tisuća kuna, a dio ide i za likvidnost s obzirom na korona situaciju i nemogućnošću plasmana robe, kao što je na ovoj farmi. Posebno idemo s poticajima za OPG-ove, naše male i velike proizvođače. Radi se o par milijuna kuna s time da smo izdvojili 1,5 milijuna kuna za poticaje u Gorskom kotaru“, istaknuo je župan.

Foto: PGŽ

Resorna pročelnica Melita Raukar dodala je da je Županija prije tri godine krenula s potporama poduzetnicima i poljoprivrednim gospodarstvima.

„U početku smo pomagali sve, a ove godine pokušali smo napraviti iskorak na one koje zapošljavaju i imaju barem jednog zaposlenog. Znači da na neki način idemo prema ozbiljnijem bavljenju poljoprivredom koja je zaista pravi poduzetnički poduhvat, a ovdje u Gorskom kotaru ima otežane uvjete rada. Ove godine izdvojili smo 1,5 milijuna kuna što se tiče poduzetništva i još 500 tisuća kuna za poljoprivredna gospodarstva koje provodimo kroz 3 mjere“, naglasila je Raukar.

Župan je s predsjednikom Županijske skupštine Erikom Fabijanićem, zamjenikom Petrom Mamulom, pročelnicom Raukar i ravnateljem Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ Daliborom Šoštarićem posjetio i Obiteljsko gospodarstvo Francišković u Begovom Razdolju koje je krenulo s radom 90-tih godina s dvije krave da bi došlo do današnjih 70 grla u staji.

Nakon prvotne proizvodnje mlijeka, nakon otkazivanja otkupa, krenuli su s mini siranom. Najviše prodaju škripavac, skutu, svježi sir i jogurte u svim oblicima, a tu je i kisela sirutka koju aromatiziraju s voćnim bazama. Mlijeko i dalje prodaju na županijskom mljekomatu u Ravnoj Gori.

Na pitanje može li se od toga živjet, Bojan Frančišković, rekao je da se može, ali uz jako puno truda. I njima je stala proizvodnja u korona krizi, morali su se više okrenuti proizvodnji tvrdih sireva, a poticaji od Županije su im itekako dobrodošli.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari