PRIRODNO BOGATSTVO

Župan Komadina: „S našom bioraznolikosti najbogatija smo županija u RH!“

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja župan Zlatko Komadina, pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koralja Vahtar-Jurković i ravnateljica JU Priroda Irena Jurić predstavili su bogate programske i projektne aktivnosti te ustanove planirane u ovoj godini.

Kako je uvodno rekao župan Komadina, Primorsko-goranska županija po svojoj bioraznolikosti najbogatija je u RH i malo tko ima takvo prirodno bogatstvo. „Kroz našu javnu ustanovu podigli smo razinu čuvanja prirodne baštine. Jedina smo Županija koja je uredila Centre za posjetitelje, prvi  u Belom na Cresu, a sada je pred dovršetkom i Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici“, rekao je župan. Pročelnica Vahtar – Jurković istaknula je da JU Priroda pored poslova vezanih uz zaštićena područja i upravljanje ekološkom mrežom, uspješno koristi i sredstva europskih fondova. „Centri u Belom i Staroj Sušici posvećeni su zaštićenim vrstama, bjeloglavom supu, vuku, risu i medvjedu, te ujedno doprinose zaštiti našeg kulturno povijesnog naslijeđa. Drago nam je da se nalaze na otoku i u Gorskom kotaru jer mogu biti i značajni pokretači društvenog i gospodarskog razvoja tih područja“.

Predstavljajući program ovogodišnjih aktivnosti, ravnateljica Jurić navela je da je Centar za posjetitelje u Belom u protekloj godini epidemije koronavirusa imao 5000 posjetitelja, dok je godinu ranije ta broja bila dvostruko veća. Od početka rada u oporavilištu je bilo zaprimljeno 47 supova, a trenutno ih je na skrbi 8. „Tijekom protekle godine pripremljen je, prijavljen i odobren projekt unaprjeđenja oporavilišta kojim će se poboljšati uvjeti za prihvat i provođenje dodatne skrbi za spašene supove koji borave u oporavilištu.

Urediti će se ambulantni prostor s laboratorijskom opremom te osigurati dodatni kapaciteti za intenzivnu skrb supova. Ukupna vrijednost projekta je 900.000,00 kuna, od čega se 85% sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije“, istaknula je Jurić. Nadalje je dodala da su pred dovršetkom radovi izgradnje Centra za posjetitelje „Velike zvijeri“ u Staroj Sušici u Gorskom kotaru. Ruševna zgrada u cijelosti je rekonstruirana, a trenutno se poslovi opremanja izložbenog postava bliže kraju. Ukupna vrijednost projekta je 8,2 milijuna kuna, ugovorena su bespovratna sredstva u visini 7,1 milijuna, od čega se sredstvima EU i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU sufinancira 6 milijuna, a Primorsko-goranska županija i Ustanova ulažu 2,2 milijuna.

„Trenutno se radi na dovršetku izložbenog postava te na osmišljavanju namjenskih edukativnih sadržaja, koji će budućim posjetiteljima ukazivati na važnost očuvanja i ulogu medvjeda, vuka i risa u ekosustavu. Uskoro će zanimljivosti o ovim skrovitim goranskim zvijerima biti dostupne javnosti, planirani završetak projekta je svibanj ove godine, pa se otvorenje Centra očekuje u proljeće. Centar će putem velikih zvijeri promovirati čitav Gorski kotar kao prostor iznimno bogate prirodne baštine, kao jedne od mogućnosti za dodatni i daljnji održivi razvoj ovog područja“, rekla je Jurić.

Županija i Ustanova partneri su na još jednom europskom projektu „Interpretacijski centar prirodne baštine Primorsko-goranske županije“ kojeg vodi Grad Rijeka. U okviru projekta provodi se niz aktivnosti, a Ustanova će angažmanom kroz stručni rad sudjelovati u uređenju Zametske pećine. Ova zanimljiva špilja, smještena u gradu Rijeci biti će uređena za posjećivanje i postati mjesto upoznavanja i susreta budućih posjetitelja s fenomenima krškog podzemlja.

Javna ustanova „Priroda“ započela je u prošloj godini, a nastaviti će se i kroz naredne dvije, još jedan europski projekt „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“. U okviru projekta izrađuju se po prvi puta u Hrvatskoj planski dokumenti tzv. planovi upravljanja, za područja ekološke mreže Natura 2000. Planovi upravljanja određuju mjere i potrebne aktivnosti s ciljem očuvanja u povoljnom stanju brojnih ciljnih vrsta i staništa od važnosti za Europsku uniju. U okviru projekta biti će izrađeni planovi upravljanja za područje otoka Krka i Raba te Gorskog kotara. Nositelj ovog projekta je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a partneri sve javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima u RH. Ukupna vrijednost projekta na razini Hrvatske iznosi 186.497.150,00 kuna.

Osim europskih projekata, Ustanova će kao i u proteklim godinama u okviru mogućnosti unaprjeđivati infrastrukturu zaštićenih područja kojima upravlja. Planira se tako obnova i redovno investicijsko održavanje u suradnji s ovlaštenicima koncesijskih odobrenja u zaštićenim područjima Značajni krajobraz Vražji prolaz-Zeleni vir te Značajni krajobraz Kamačnik. Nakon što se utvrdi stanje u proljeće, provest će se potrebne sanacije. Također, obzirom da su u nadležnosti Ustanove i speleološki objekti uređeni za prihvat posjetitelja (špilje Lokvarka, Vrelo, Biserujka), provesti će se monitorinzi stanja navedenih špiljskih staništa, a u špilji Biserujka izvršit će se ujedno i zamjena cjelokupne postojeće dotrajale rasvjete s novom koja će biti primjerenija i ekološki održiva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari