Županija podržava radnike 3. maja

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Izražavamo punu podršku opravdanim zahtjevima radnika „3.maja“ koji legitimnim akcijama traže isplatu svojih plaća te još jednom pozivam upravu Uljanika i Vladu RH da hitno iznađu održivo rješenje ne samo za podmirenje obveza prema radnicima već i nastavak proizvodnje na Kantridi, poručili su na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i zamjenik župana Marko Boras Mandić.

Fabijanić je također prenio novinarima da je župan Komadina rano jutros krenuo u Zagreb na sastanak u Vladi gdje također traži hitno rješavanje krajnje ozbiljne situacije u riječkom brodogradilištu. Podsjetio je također da već skoro godinu dana PGŽ upozorava da bi se mogla desiti upravo ovakva situacija, a potom su i Gospodarsko-socijalno vijeće te predstavnička tijela Grada Rijeke i Županije na tematskim sjednicama donijeli konkretne zaključke kojim traže održiva rješenja i nastavak proizvodnje na „trećemajskim“ navozima. „Za nas je brodogradnja i „3.maj“ industrija od sistemskog značaja i nema alternative. PGŽ će podržati svaki prijedlog ukoliko osigurava dugoročan razvoj 3. maja na osnovama daljnjeg tehničko-tehnološkog razvoja, tržišnog iskoraka i očuvanja radnih mjesta, naglasio Fabijanić te dodao kako se Vladu ne može amnestirati od odgovornosti jer je prema kupoprodajnom ugovoru kojim je prepustila za kunu riječko brodogradilište Uljaniku bila dužna nadzirati klauzule tog ugovora.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić rekao je kako se očito brak između Uljanika i 3.maja pokazao promašajem, te da su za današnje stanje na riječkim navozima odgovorni u prvom redu uprave i Uljanika i 3.maja. Dodao je da bi gašenjem 3.maja, Rijeka i cijela Županija mogle zatvoriti jednu povijesnu knjigu industrije ovoga kraja, a to se mora pod svaku cijenu spriječiti.

U nastavku Boras Mandić izvijestio je i o jednoj, kako kaže, pozitivnoj gospodarskoj priči, rastu prometa i prihoda u Zračnoj luci Rijeka što je rezultat upravo izravnog angažmana Županije. Rekao je da je s jučerašnjim danom dostignut ukupni lanjski promet od 131.000 putnika što je 30-postotni rast u odnosu na lani i pojedinačno najveći rast u usporedbi sa svim ostalim zračnim lukama u RH. Bilježi se i rast prihoda od preko 20 posto, a ukoliko nadležna resorna ministarstva, prometa i turizma ispune obećanja o ulaganjima u infrastrukturu Riječkog aerodroma onda je izgledno da će se ovi pozitivni trendovi još snažnije odraziti na poslovanje u narednim godinama, naglasio je Boras Mandić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari