IZRAZILI SVOJ STAV

Županijska skupština PGŽ uputila zahtjev Vladi RH da se poštuju granice županija u novom Zakonu o izbornim jedinicama

Temeljem zaključka Županijske skupštine PGŽ, Primorsko-goranska županija je uputila zahtjev Vladi Republike Hrvatske da se za potrebe izrade novog Zakona o izbornim jedinicama poštuju postojeće administrativne granice županija.

PGŽ je pritom jedina u Hrvatskoj izrazila svoj stav o postojećem sustavu izbornih jedinica, istaknuo je župan Zlatko Komadina na konferenciji za novinare.

“Zaključak je da pojedina županija bude unutar jedne izborne jedinice, unutar svojih administrativnih međa. To je zaključak Skupštine bez glasa protiv. Svi shvaćaju da je sustav nakaradan i da ljudi glasaju za osobe iz drugih krajeva zemlje koje uopće ne poznaju”, rekao je Komadina i istaknuo kako nitko ne inzistira na podjeli zemlje već da se u izbornim jedinicama bira različit broj zastupnika, zadržavajući sadašnji ukupni zbroj.

“Na sjednici Skupštine su se našli različiti prijedlozi kreiranja izbornih jedinica. Inzistirao sam na tome da iz zaključka izuzmemo karte te da zauzmemo stav da se ne cijepaju županije, a struka neka odredi gdje je najbolje povući granicu. Prijedlog je politički i matematički točan”, zaključio je Komadina.

Svoje prijedloge izložili su i članovi Županijske skuštine PGŽ, Leonardno Pavela, koji je inicirao raspravu o ovoj temi na sjednici Skupštine te Damir Pilepić, ispred Kluba PGS-HSS koji su podnijeli amandman na tu točku dnevnog reda.

“Ustavni sud je osim podjednakog broja stanovnika naveo kako izborne jedinice trebaju pratiti i teritorijalni ustroj Hrvatske. No, ne postoji jedinstven stav treba li se to odnositi na granice županija ili gradova i općina. Također, na popisu birača se nalazi 500.000 više birača od broja punoljetnih građana i jedini zaključak je da to nekome tako odgovara”, izjavio je Pilepić i još jednom istaknuo da se PGS zalaže, kao i većina u Skupštini, da Primorsko-goranska županija u cijelosti bude unutar jedne izborne jedinice, neovisno o konačnom modelu koji će se usvojiti.

„Način na koji je oformljena radna skupina za izradu novog prijedloga Zakona, kao i njen sastav, nisu demokratski“, istaknuo je Pavela i predstavio četiri točke na čijem rješavanju inzistira.

“Tražimo novi izborni zakon s novim izbornim jedinicama i da se te jedinice usklade s najnovijim popisom stanovništva”, rekao je Pavela i dodao kako „je Hrvatska turistička zemlja te tražimo da se zabrane izbori u razdoblju od lipnja do listopada, a pogotovo da se u 21. stoljeću uvede i mogućnost glasanja putem interneta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari