SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE PGŽ

Županijska skupština podržala rebalans Proračuna PGŽ, najviše sredstava usmjereno zdravstvu i obrazovanju

U Sportskoj dvorani Mavrinci u Općini Čavle održana je 33. sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, uz poštivanje svih mjera Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnoga stožera Republike Hrvatske te uvažavanje preporuka o održavanju socijalne distance.

Kako je pojasnio predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić organizacijom sjednica u velikim dvoranama poštuju se epidemiološke mjere, a u dogovoru s predsjednicima klubova sjednica neće, kao što je uobičajeno, započeti aktualnim satom kako bi se u dvorani zadržali čim manje. Dodao je također da će se u dogovoru s članovima Skupštine razmotriti eventualna dopuna Poslovnika s mogućnosti da se sjednice mogu održati i na neki drugi način.

Dobrodošlicu sudionicima sjednice zaželjela je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić koja se zahvalila na svim projektima Općine koji su realizirani uz veliku pomoć i podršku Primorsko-goranske županije.

U izjavi novinarima uoči početka sjednice župan Zlatko Komadina osvrnuo se na prijedlog odluke o rebalansu proračuna te rekao da se u teškim okolnostima Covid krize uspio napraviti dobar rebalans. „Osigurali smo dodatna sredstva za sve naše djelatnosti, u prvom redu zdravstveni sektor kako bi bio još spremniji u okolnostima jačanja epidemije. Također smo osigurali i dodatna sredstva za škole kao i pomoć poduzetnicima u korona krizi. Mislim da je ovo dobar rebalans i da će to vijećnici prepoznati“, rekao je župan.

Kao prva točka današnje sjednice većinom glasova podržan je prijedlog skupštinskog odbora za izbor i imenovanja da se župan Zlatko Komadina predloži za člana Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu Sabora RH.

Većinom glasova podržan je i rebalans Proračuna PGŽ za 2020. koji se ovim 2. izmjenama i dopunama povećava za 27 milijuna kuna ili 2,4 %. Ovo povećanje rezultat je povećanja tekućih prihoda i primitaka i to za 3,1 milijun kuna izvornog županijskog proračuna, a ostalo proračunskih korisnika. Kako je pojasnio resorni pročelnik Krešimir Parat povećanje prihoda Županije u ovom Rebalansu u prvom je redu rezultat povećanja poreznih prihoda  od 17,2 milijuna kuna. Naime, nakon što su u I. rebalansu porezni prihodi značajno smanjeni nakon turističke sezone, koja je bila iznad pesimističnih očekivanja i nakon praćenja naplate u razdoblju srpanj-rujan, napravljena je nova procjena poreznih prihoda do kraja godine.

Tako se porez na dohodak povećava za 12,7 milijuna kuna i planira na razini od 152,9 milijuna kuna što je 11,5% manje u odnosu na 2019. godinu. Županiji se zbog  povećanja poreznih prihoda, otvorio fiskalni prostor za financiranje dodatnih aktivnosti i projekata. Tako je ovim II. rebalansom najviše sredstava usmjereno prema županijskim zdravstvenim ustanovama u iznosu od 7,5 milijuna kuna od čega se 3 milijuna odnosi na sufinanciranje posljedica krize uzrokovane pandemijom COVID 19, za provođenje protuepidemijskih mjera te za opremanje zdravstvenih ustanova. Osigurana su i dodatna sredstva za ubrzanje kapitalnih projekata u školstvu, konkretno 3,1 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Jelenje Dražice te 1,1 milijun kuna za dogradnju OŠ u Matuljima.

Zbog izuzetnog interesa pored već osiguranih 6,4 milijuna kuna za pomoć gospodarstvu uslijed krize uzrokovane pandemijom COVID-19 u I. rebalansu, dodatno se osigurava još 900 tisuća kuna. Rebalansom se također osigurava i dodatnih 2 milijuna kuna za razvoj integralnog sustava gospodarenja otpadom u PGŽ i to milijun kuna Ekoplusu za sufinanciranje radova i opreme za sustav otplinjavanja te isti iznos Komunalcu Delnice za izgradnju pretovarne stanice Sović Laz. Pored navedenih prioriteta 1,5 milijuna kuna osigurano je za sufinanciranje ravnomjernog razvitka, također se 750.000 kuna usmjerava kao pomoć za infrastrukturne projekte KBC Rijeka, a financijski će se pomoći i Psihijatrijskoj bolnici Lopača.

Kako se u raspravi oko proračuna od strane HDZ-ovog vijećnika Dinka Beakovića otvorila tema oko poslovanja tvrtke Ekoplusa i rada Centra za gospodarenje otpadom Marišćina, župan je ponudio Beakoviću da kao predstavnik PGŽ uđe u Nadzorni odbor tvrtke Ekoplus kako bi imao mogućnost detaljnog uvida i odlučivanja. Vijećnik Beaković se međutim na toj ponudi zahvalio rekavši da nije dovoljno stručan za nadziranje takve tvrtke te dodao da bi na to mjesto trebalo postaviti osobu inženjerske struke. Župan je demantirao i navode da se planira izgradnja spalionice u Sušačkoj Dragi koja bi preuzimala otpad iz Marišćine te najavio da će Županija svoje vlasničke udjele u Ekoplusu ponuditi gradovima i općinama, jer je ionako županijska uloga u cijelom projektu Marišćina bila otkup zemljišta za izgradnju tog Centra u ime gradova i općina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari