EUROBASKET Hrvatskoj Belgija ili Češka, ispala Njemačka

Košarkaši Latvije svladali su Estoniju sa 75-64 i osigurali prolaz u nokaut fazu, a ujedno su spriječili mogući obračun Hrvatske i Litve u osmini finala.

Latvijci, sudomaćini EuroBasketa 2015, bili su suočeni s ispadanjem, ali su izdržali pritisak i preokretom u drugom poluvremenu došli do pobjede nad Estonijom. Najzaslužniji za pobjedu vrijednu drugog kruga bili su Janis Strelnieks koji je ubacio 21 koš te Janis Timma s 15 poena. Strijelce Estonije sa 16 koševa predvodio je Arbet.

Hrvatska će suparnika u osmini finala saznati nakon posljednjeg dvoboja u skupini D u kojem će se Litva i Češka boriti za prvo mjesto. Pobijedi li Litva, Hrvatska ide na Češku, pobijedi li Češka, u nedjelju bi naše košarkaše čekala Belgija. Latvija će u slučaju pobjede Litve nad Češkom biti druga u skupini i igrati protiv Slovenije u osmini finala, a ako pobjede Česi, Latvijci u osmini finala idu na Grčku.

U svom povratničkom nastupu nakon četiri godine izbivanja iz reprezentacije, Dirk Nowitzki nije uspio Njemačku odvesti u drugi krug iz “skupine smrti” u Berlinu. Nijemcima je za prolaz bila potrebna pobjeda nad Španjolskom, ali je prevladala kvaliteta bivših svjetskih i europskih prvaka.

Španjolska je predvođena Pau Gasolom (16 koševa, 10 skokova, 6 asistencija) slavila sa 77-76. Iako je ubacio 26 koševa, uz 6 skokova i 7 asistencija Dennis Schroeder je tragičar dvoboja. Na 3,8 sekundi prije kraja hrvatski sudac Sreten Radović sudio je faul na njemu za tri slobodna bacanja, a razigravač Atlanta Hawksa realizirao je prva dva i promašio treće koje bi Nijemcima donosilo produžetak. Nowitzki je vjerojatno posljednju utakmicu u njemačkom dresu završio s 10 koševa i 7 skokova.

S kojeg će mjesta Španjolska u drugi krug ovisit će o ishodu dvoboju Turska – Island. Završi li očekivanom pobjedom Turske, Španjolska će biti druga, Italija treća, a Turska četvrta. Izgube li Turci, Italija je druga, Španjolska treća, a Turska opet četvrta.

U rezultatski nevažnom dvoboju skupine A u Montpellieru Rusija je došla do prve pobjede na EuroBasketu svladavši reprezentaciju Bosne i Hercegovine s 81-61. Pobjednike su predvodili Zubkov sa 17 i Fridzon sa 16 koševa, dok su Andrija Stipanović s 21 i Kikanović s 14 poena bili najefikasniji u bošnjačkoj reprezentaciji. Rusija je završila na petom, a BiH na šestom mjestu u skupini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari