DVIJE DESETKE

Video | Messi-Modrić, sudar titana: O jednom napisane 2, o drugom 29 knjiga

Dva najbolja nogometaša svijeta. Objektivno, eksperti kažu – produžeci. Neobjektivno, riješit ćemo mi to u 90 minuta, kao 2018. Bit će to epski dvoboj. Luka Modrić protiv Lea Messija,jedan protiv drugog dvojica najboljih nogometaša na svijetu. Obojici je to na svjetskom prvenstvu vjerojatno posljednji ples, obojica su osvojila Zlatnu loptu i Ligu prvaka, ali nijedan sa svojom momčadi nije osvojio svjetsko zlato

Kad netko od ove djece u Bangladešu napravi dobar dribling, viču: “Gledaj me, ja sam kao Messi!” Možda netko poviče i kao Modrić. I tako već desetljeće i pol gledaju pobožno u svoje junake i to je sve što trebate znati o ikonama većima od života.

Prvaci lige prvaka, četiri puta onaj prvi, a pet puta onaj drugi. Jedan je osvojio Zlatnu loptu sedam puta, drugi jednom. Jedan je za Argentinu nastupio 170 puta, zabio 95 golova. Drugi za Hrvatsku 160 puta, zabio 23. Messi je prvi gol za Argentinu je zabio baš Hrvatskoj 2006., a Modrić ima već dvije pobjede nad Messijem.

O Luki Modriću dosad su napisane dvije knjige, jedna je autobiografija. O Leu Messiju 29 knjiga, OK, vjerojatno i više, ali toliko smo ih pronašli brzim pretraživanjem. Razgovarali smo s autorima nekih od tih knjiga.

Autor knjige “Luka Modrić: Sin rata” Jose Manuel Puertas Garcia: “Argentina treba opet osvojiti SP, a Messi treba u mirovinu uz trofej SP-a. Mislim da Luka to ne treba.”

Koautor autobiografije “Luka Modrić, moja igra” Robert Matteoni: “Mislim da Modrić nema apsolutno što dokazivati niti sutra niti u eventualnom finalu, jer on se tu dokazao.”

Novinar Telesporta Juraj Vrdoljak: “Veći je pritisak na Lionelu Messiju koji zapravo ima jedan konkretni dojam da on mora nadmašiti i preći sve granice.”

“Onda će napokon skinuti tu predrasudu da nije isti kao Maradona”, dodao je Matteoni.

Svijet priča i o ovoj fotografiji gdje su Argentinci ne baš sportski reagirali u slavlju, kao i kasnije kad je Messi dobacivao ne baš lijepe riječi jednom nizozemskom igraču nakon utakmice, pa onda neki to uspoređuju s ponašanjem Luke Modrića koji je tješio Brazilce.

Po nečem drugom su slični. Imali su susreta sa zakonom, Messi u malo težem obliku. Bio je osuđen na zatvorsku kaznu zbog utaje poreza, ali je kasnije platio samo novčanu kaznu.

Modrić? Ma nećemo sad opet o tome opet. U duhu vremena, zaboravimo. (“Luka zašto si promijenio iskaz?”, “Nisam ja ništa promijenio.”)

Vratimo se na nogomet i Argentince, kako je ono RTL-ov reporter razgovarao s argentinskim novinarom Teom Coquetom.

“Možeš li uopće pokazati Hrvatsku na karti svijeta, znaš li gdje je?”, pitao je naš reporter, na što je kolega iz Argentine odgovorio, iskreno, da ne zna. “Ne znate gdje je Hrvatska?”
“Ne. Moje je znanje iz geografije loše.”

Izbornik argentinske nogometne repreznetacije Lionel Scaloni imao je što za reći o najboljem vatrenom: “Što se tiče Modrića, užitak ga je gledati na terenu. On je primjer mnogima, ne samo zbog svog talenta već i zbog poštovanja koje svima pokazuje.”

Novinar britanskog Guardiana Nick Ames izvještava detaljno o igri Hrvatske u Katru i za Direkt daje svoju prognozu:

“Razgovarao sam mnogo posljednjih par dana s objektivnim ljudima. Imamo dvije momčadi koje su dosta slične, bit će to vrlo oprezna utakmica, partija šaha. Ne znam kako će se sve odviti, mislim da će biti jako blizu. Jedan detalj za jednu stranu bi mogao biti presudan, mislim da će ići u produžetke.”

Eto, objektivno produžeci. Neobjektivno, riješit ćemo mi to napokon u 90 minuta, kao 2018. kad je Hrvatska sa 3:0 pobijedila argentinsko društvo, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari