AJMO NA POSAO! Uspješna istarska tvornica nudi plaću, smještaj i hranu, a ne može pronaći radnike!

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Istarska županija, koja živi uglavnom od turizma, ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti u Hrvatskoj, stoga ne čudi da je teško pronaći radnike u proizvodnji

Tvornica za preradu ribe Mirna krenula je u potragu za brojnim zaposlenicima nakon što ih nije uspjela naći preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i drugih agencija, piše Večernji.hr.

Sada su pokrenuli široku marketinšku kampanju kojom se nadaju pronaći 120 zaposlenika u proizvodnji, preradi i pakiranju ribe u Rovinju.

Osim plaće od 3500 do 4000 kuna, poslodavac nudi i prijevoz, smještaj i hranu. To će biti poslovno opravdani trošak, što je omogućeno izmjenama poreznih pravila u ovoj godini. Tako će se umanjivati osnovica poreza na dobit, pa će poslodavci imati manje troškove. Postoji mogućnost i stimulacija na plaću, a radi se o poslu na godinu dana, no akcija traženja radnika vjerojatno će, s obzirom na njihov nedostatak, postati trajna.

Istarska županija, koja živi uglavnom od turizma, ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti u Hrvatskoj, stoga ne čudi da je teško pronaći radnike u proizvodnji. Razmišljalo se i o uvozu radne snage, a takve bi radnike privukli ljepotama života u Rovinju tijekom cijele godine.

Tvornica Mirna prije nekoliko je godina bila pred stečajem, a kasnije ju je preuzela Podravka kada je većinu dionica otkupila od Plurisa u stečaju. Tada se poslovanje stabiliziralo. Dok sindikati tvrde da bi povećanje plaća dovelo do većeg interesa za poslove poput ovih, poslodavci tvrde da su plaće niske jer proizvod mora na tržištu postići cijenu koju ima i konkurencija multinacionalnih kompanija.

Večernji list piše da bi država morala napraviti nešto kako bi riješila problem snižavanjem poreznog tereta s rada na kapital, ali i uključivanjem crne i sive ekonomije u službenu statistiku, piše Večernji.hr.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari