ALAT ZA PROMJENU LOŠIH NAVIKA: Prvi hrvatski kalkulator ekološkog otiska za građane!

Dino Krupić

Kalkulator ekološkog otiska prvi je online dostupan alat namijenjen hrvatskim građanima koji može doprinijeti mijenjanju navika loših po okoliš, zdravlje ljudi, kao i po njihov kućni budžet.

Prvi kalkulator ekološkog otiska za hrvatske građane dostupan je već u testnoj verziji, a plod je suradnje riječkih udruga Facultas i OZ koje su zajednički osmislile projekt „Smanjimo svoj ekološki otisak“.

Riječ je o projektu nacionalnoga zamaha koji teži podizanju ekološke svijesti hrvatskih građana, ali i konkretnim učincima koji korisnicima ovog kalkulatora te pratećih usluga mogu donijeti značajne uštede u osobnome budžetu.

U projekt su uključeni suradnici iz različitih krajeva Hrvatske. Voditelj projekta, Dino Krupić, inače doktorand psihologije i asistent na Filozofskom fakultetu u Osijeku, najavljuje da će se Facultas-OZ-ov kalkulator kontinuirano unapređivati i opremati dodatnim servisima u funkciji zdravlja ljudi, zdravijega okoliša te racionalnijeg trošenja.

– Istraživanja pokazuju da životne navike građana čine udio od čak 60 posto u ukupnome ekološkome otisku zemlje. Zbog toga smo se potrudili kreirati konkretne alate koji mogu pomoći u promjeni štetnih navika i pokazati mjerljivu korist koju promjene pojedinih mogu donijeti, i svakome pojedincu i društvu u cjelini – ističe Dino Krupić.

Kako bi ostvarili svoje ambiciozne planove, tvorci prvog kalkulatora ekološkoga otiska natječu se za potporu u sklopu HT-ovog natječaja „Zajedno smo jači“ na kojemu je projekt ušao u finalnu fazu, te ujedno i apeliraju na podršku građana koji svojim glasom na internetu mogu doprinijeti osiguravanju potpore.

Testna se verzija kalkulatora može isprobati putem web stranica Udruge OZ, gdje su dostupne i druge informacije o projektu, a projekt se može podržati putem stranica natječaja “Zajedno smo jači”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari