Borbeni avioni do 6. lipnja lete iznad Kvarnera, moguće probijanje zvučnog zida

Idi na originalni članak
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjeluje u vježbi “Astral Knight 19”

Oglas

U sklopu multinacionalne združene vježbe Astral Knight 19, koja se provodi u organizaciji Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi, u razdoblju od 3. do 6. lipnja od 8 do 12 sati moguće je probijanje zvučnog zida na području Primorsko-goranske, Istarske i Zadarske županije, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane (MORH),

Eskadrila borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva započela je u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. sudjelovanje s avionima MiG-21 na multinacionalnoj združenoj vojnoj vježbi “Astral Knight 2019”.

Letovi će se izvoditi iznad Istre, otoka Krka, Cresa i Lošinja, kao i iznad otvorenog mora do Dugog otoka prema Italiji na visinama od 300 metara iznad vode do 15.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Riječ je o vježbi koja se provodi u organizaciji Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE), s najvećim opsegom provedbe od 3. do 6. lipnja 2019. a težišno se odvija u zrakoplovnoj bazi Aviano u Italiji te na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

U zračnom prostoru sjevernog Jadrana koji je dio zračnog prostora Talijanske Republike, Republike Slovenije i Republike Hrvatske ukupno će sudjelovati oko 40 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Talijanske Republike i Republike Hrvatske.

Kroz združena djelovanja prvenstveno će se uvježbavati zračne i raketne obrambene operacije, a obuka uključuje i kombinaciju stvarnih letačkih operacija i scenarija razrađenih uz pomoć računala, priopćilo je Ministarstvo obrane.

MORH moli građane za razumijevanje te upozorava kako je iznad tog zračnog prostora zabranjeno neovlašteno snimanje dronovima.

Exit mobile version