NEKE ZEMLJE SU VEĆ POČELE

Capak: ”Vrlo vjerojatno ćemo se cijepiti i trećom dozom”

Foto: Pixsell

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na presici Stožera najavio je da ćemo se vjerojatno cijepiti trećom dozom cjepiva protiv koronavirusa.

“Vjerojatno je da će se cijepiti s trećom dozom, neke zemlje su to već počele – Turska i Mađarska. No to je u rijetkim slučajevima, nakon dvije kineskog cjepiva koje je manje učinkovitost. Nitko ne zna u ovom trenutku kada ćemo početi s trećom dozom. Vrlo je vjerojatno da će se ići s trećom dozom, kada, to još ne znamo, ali neke studije pokazuju da i možda neće biti potrebna treća doza, ali po mišljenju epidemiologa HZJZ-a s kojima dnevno komuniciram, vrlo vjerojatno je da će biti ta treća doza, naručito za imunokompromitirane”, rekao je Capak, piše Index.

Cijepljenje trećom dozom komentirala je i Markotić.

“Jučer se o tome raspravljalo i danas će se raspravljati na ekspertnoj skupini Europske komisije, gdje ću i ja biti. Jučer je rečeno da za sada nitko nema relevantnih studija koje bi kazale da se treba ili ne treba cijepiti trećom dozom. Zasad nema razloga da se ide u to, ali prate se studije većine zemalja, najveći će broj podataka dolaziti iz zemalja s najviše stanovnika. Prema nedavnim studijama koje su analizirale stanice odgovorne za pamćenje infekcije vidi se da je na cijepljenje jako dobar odgovor i memorija. Prati se delta varijanta, proizvođači razmišljaju da u iduću generaciju cjepiva uključe i deltu. Preporuka bi onda bila docjepljivanje novom generacijom, uglavnom za starije s teškim bolestima ili imunokompromitirane”, rekla je Markotić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari