DIP objavio odaziv birača do 11 sati: Izlaznost skoro deset posto!

Foto: Pixsell

Na izborima za EP prije pet godina, do 11 sati na birališta je izašlo 7,64 posto birača

Hrvatska po treći put bira zastupnike u Europskom parlamentu, ima ih pravo izabrati 12 na mandat od pet godina, a do 11 sati izlaznost je iznosila 9,93 posto, javlja Državno izborno povjerenstvo.

Na prošlim izborima za EP ukupna izlaznost bila je 25,22 posto, a nevažećih je listića bilo 3,06 posto. Do 11 sati prije pet godina izašlo je 7,64 posto birača, a godinu prije 5,98 posto.

U Hrvatskoj se može glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci.

Glasuje se na ‘listićima’ s 33 liste i 396 kandidata, birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena. Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač koji se u nedjelju zatekne izvan svog prebivališta ili u inozemstvu također će moći  glasovati, ali pod uvjetom da je do 15. svibnja za to podnio zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), 5260 birača s prebivalištem u Hrvatskoj podnijelo je zahtjev za glasovanje u inozemstvu, a njih 6307 za glasovanje u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima tri milijuna i 832 tisuće birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko tri milijuna i 677 tisuća, bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH.

Europski izbori održavaju se u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i Mađarskoj.

Izborima započinje novi politički ciklus u Europskoj uniji, koji uključuje i promjenu vodstva njezinih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog izlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari