PANIKA NA TRŽIŠTU

Dok drugi strahuju da će ga izgubiti, mi imamo najbolji proizvod na svijetu a jedva ga koristimo: ‘U 20 godina nisam vidio ove cijene’

Foto: Pexels

Iako su klimatske promjene općenito zabrinjavajuće, Hrvatska ima drugi problem

Suše u Španjolskoj podigle su cijene maslinova ulja na rekordnu razinu. Cijene maslinova ulja porasle su tako za gotovo 60 posto, na otprilike 5,4 eura po kilogramu, a analitičari su upozorili da bi prošlogodišnje suho ljeto moglo dovesti do još nižih prinosa kasnije ove godine.

Španjolska je najveći proizvođač maslinova ulja i obično proizvodi polovicu svjetskog maslinova ulja. Međutim, godišnje zalihe u posljednjih 12 mjeseci su se prepolovile na oko 780.000 tona.

“U 20 godina u industriji nikada nisam vidio ove cijene”, rekao je Vito Martinelli, analitičar za žitarice i uljarice u Rabobanku. Prošla je godina “bila katastrofalna” za Španjolsku, a urod u Italiji “također je bio loš, zajedno s drugim zemljama na Mediteranu”.

“Rast cijena, posebno u Španjolskoj, dobra je vijest jer je konačno, možda, završena utrka prema dnu koja je oštetila sve europske proizvođače i deprimirala cijelo tržište”, kaže je David Granieri, predsjednik Nacionalne unije proizvođača maslina. “U ovakvim uvjetima vjerujemo da proizvođači koji su posljednjih godina višestruko uložili napore u zaštitu biološke raznolikosti i proizvodnju visokokvalitetnih ulja konačno mogu biti vrednovani kako zaslužuju.”

A kakva je situacija u Hrvatskoj?

“Danas je navodnjavanje maslinika imperativ, a ne znam je li deset posto maslinika kod nas navodnjavano. Prošlo ljeto smo imali dosta dobar prinos u odnosu na sušu, ali je suša osigurala da imamo nešto manje ulja nego inače. Kvalitetu smo imali dobru”, kaže nam Srećko Gross, predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut, s kojim smo popričali o problemima španjolskih maslinara i trebamo li se bojati sličnog scenarija u Hrvatskoj?

“Hrvatska proizvodnja i talijanska i španjolska proizvodnja su različite. U Hrvatskoj srećom nemamo industrijske proizvodnje maslina, mi imamo malu proizvodnju vrhunskih ulja koja je posve različite od njihovih i ta vrhunska kvaliteta opravdava značajno višu cijenu”, pojašnjava Gross te napominje da straha od španjolskog scenarija za nas nema. Također ne očekuje divljanje cijena domaćeg maslinova ulja, koje se trenutačno kreće oko 15 eura po litri, kao ni da će zavladati nestašica.

Iako su klimatske promjene općenito zabrinjavajuće, ono što je u kontekstu Hrvatske i maslinova ulja trenutačno daleko veći problem, jest činjenica da Hrvati maslinovo ulje koriste u zanemarivim količinama.

Izvoz po enormnim cijenama

“Istra je sedmu godinu zaredom regija s najboljim maslinovim uljem na svijetu, a mi maslinova ulja trošimo deset puta manje po glavi stanovnika nego Grčka i Italija. Kod nas je potrošnja dvije litre po stanovniku godišnje, a Grci troše 20 litara. Cilj je da se ulja troši više i da te dvije litre malo dignemo, barem na pet litara godišnje po stanovniku”, kaže Gross te napominje da bi prodaja manjih količina ulja, po dva i pol deci ili pola litre, mogla tome pridonijeti.

“Mi smo malo i siromašno tržište, nema dovoljno kupaca. Neki maslinari isključivo izvoze po, za naše pojmove, enormno visokim cijenama”, kaže Gross.

Svjetski poznato hrvatsko maslinovo ulje ove godine će biti poklonjeno sudionicima Međunarodne kemijske olimpijade koja okuplja najbolje svjetske mlade kemičare, koja se u srpnju održava u Zürichu.

“Svaki od tih natjecatelja će dobiti bočicu tog vrhunskog ulja koje je nama, nakon 8. festivala maslina u Zagrebu ostalo nakon analize. Želimo cijelom svijetu pokazati što imamo najbolje u zemlji”, ističe Gross nadajući se da će u toj kvaliteti ubuduće u većoj mjeri uživati i sami Hrvati, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari