EVO TKO IMA PRAVO NA MIROVINU

Dolazi novi model obiteljske mirovine: Naslijedit će se dio mirovine preminulog člana

Foto: Ilustracija

Vlada planira ostvariti ovaj model kada izađemo iz krize i kad završi pandemija

Novi model obiteljske mirovine, koji će se uvesti najranije 2022. godine, ići će u smjeru u kojem će se moći naslijediti određeni postotak mirovine od preminulog člana obitelji koji je doprinosio mirovinskom fondu, a da istodobno preživjeli član obitelji zadrži i svoju mirovinu, neslužbeno doznajemo. Sad je sustav obiteljske mirovine uređen tako da se može naslijediti 70 posto mirovine preminulog člana obitelji, ali istodobno preživjeli član obitelji, a uglavnom je riječ o udovicama, mora se odreći svoje mirovine, ako je to za nju povoljnija opcija, prenosi Jutarnji list.

Članovi obitelji umrlog osiguranika, naime, imaju pravo na obiteljsku mirovinu ako je umrli osiguranik imao pet godina staža osiguranja ili najmanje 10 godina mirovinskog staža, a pravo na mirovinu imaju:

  • udovci i udovice
  •  izvanbračni drugovi
  •  životni i neformalni životni partneri ako je zajednica trajala najmanje tri godine i ako su do smrti partnera navršili 50 godina života.

Tražili 50 posto – to nije realno?

HDZ i Vlada su obećali promjenu u modelu obiteljske mirovine, a kako doznaje ovaj list, model bi se trebao oformiti uskoro i biti dovršen do početka 2022. Umirovljeničke udruge traže 50 posto naslijeđene mirovine, ali taj zahtjev nije realan. Vlada planira ostvariti ovaj model kada izađemo iz krize i kad završi pandemija.

Uz ovaj model trebao bi se vezati i imovinski cenzus, kao što to ima većina drugih država Europske unije. Naslijeđena mirovina, naime, moći će se dobiti samo ako mjesečni prihodi ne prelaze određeni cenzus preživjelog bračnog druga. Mirovina se može naslijediti u postotku od 0 do 60 posto, ovisno o mjesečnim prihodima, u što ulazi plaća, mirovina i različiti drugi prihodi, osim dopunskog osiguranja. Također, kako doznaje Jutarnji list, namjera je i da se tim primateljima obiteljske mirovine da mogućnost rada. Sad je model u Hrvatskoj takav da se obiteljska mirovina obustavlja kad je osoba zaposlena, a ubuduće bi se, kao i drugim umirovljenicima, i njima dopustilo da rade do polovice punog radnog vremena, odnosno četiri sata dnevno. U Hrvatskoj obiteljsku mirovinu prima oko 19 posto od svih korisnika mirovina.

 

Video dana: