EPIDEMIOLOŠKI RIZIK

”Duhovni mir”: Capak pojasnio iz kojeg razloga su crkve otvorene, a kafići zatvoreni…

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Stožer preporučuje da se polnoćke pomaknu ranije

Vrijeme prosinca je vrijeme kada kafići obično odlično posluju, no ove godine neće biti tako. Kafići su zatvoreni, no crkve ostaju otvorene. Tu odluku Stožera pojasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Duhovni mir

Capak je kazao da nastoje smanjiti kontakte, ali da ne zabrane određene aktivnosti iz gospodarskih, društvenih, mentalnih i drugih razloga.

“Ova mjera je za poštivanje želje vjernika za duhovnim mirom i potrebom da se proslavi blagdan. Za Badnjak i Božić dopustili smo da to bude uz minimalni epidemiološki rizik, a da se ipak omogući da vjernici proslave ovaj blagdan”, kaže Capak.

Na Badnjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na 7 kvadrata crkve umjesto maksimalnih 25 osoba bez obzira na veličinu crkve.

A koja su to pravila za crkve?

Za okupljanja ispred crkve vrijedi odluka zabrane okupljanja iznad 25 ljudi. Preporuka je Stožera i da se polnoćke pomaknu ranije, da sve mise završe do 22 sata.

”Članovi iste obitelji ne moraju održavati razmak, preporučuje se organizirati klupe za vjernike koji dolaze iz istog kućanstva. Preporučuje se da od ulaza do oltara svaka druga klupa bude u uporabi”, kazao je Capak.

Markotić je potvrdila kako će ona otići na ponoćku. Kazala je kako će biti na otvorenom i kako ona svake nedjelje ide na misu. I Capak je rekao kako će otići u crkvu.

Božinović je tijekom konferencije naglasio kako treba smanjiti obiteljska i privatna druženja i da Stožer na to najviše mogu utjecati apelom. Najrizičnije je okupljati se u zatvorenom prostoru u epidemiji, poručio je Božinović.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari