DOGOVORI U TIJEKU

Epidemiologinja HZJZ-a: ”Osobno smatram da covid-potvrde za šoping centre nisu potrebne”

Foto: Pixsell

Epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za podnevnik Dnevnik HTV-a komentirala je otvaranje unutrašnjosti kafića.

“Gosti u kafiću masku kod stola mogu skinuti. Ako idu u toalet onda će opet staviti masku, kao i prilikom izlaska iz kafića. Znači, tijekom sjedenja masku ne trebaju imati”, kazala je Pem Novosel.

“Osim toga potreban je i fizički razmak od dva metra, ali ako se radi o članovima iste obitelji onda mogu i bez razmaka sjediti. Bitno je dezinficirati ruke prilikom ulaska, a osoblje treba svakodnevno kontrolirati temperaturu. Dakako, ako imaju bilo kakve simptome, onda ne bi trebali raditi. A niti gosti ne bi smjeli doći u kafić, ako imaju simptome”, napomenula je, prenosi Index.

VIDEO DANA:

Bit će posluženi samo gosti koji sjede u kafiću

Gosti u kafiću neće smjesti stajati, odnosno bit će posluženi samo ako sjede. Time se omogućava održavanje fizičkog razmaka, istaknula je i dodala da je vrlo bitno prozračivanje prostorija.

“Situacija se pogoršava, iako još možemo reći da je solidna. Ali ako nastave brojke rasti onda u dogledno vrijeme će se mjere morati opet postrožavati”, kaže Pem Novosel.

Strože mjere su moguće ako se poveća broj hospitaliziranih

Ne može reći je li opravdano otvaranje kafića s obzirom na porast broja novozaraženih, ali razumije iz kojih je razloga to učinjeno. Ponavlja da su moguće strože mjere ako se poveća broj hospitaliziranih.

Četvrti val epidemije je počeo, nadamo se da neće doći do situacije koja će biti lošija od prošle jeseni. S obzirom na to da je veliki broj preboljeo koronavirus i da je više od 50% populacije primilo barem jednu dozu cjepiva, očekujemo da četvrti val neće biti gori od prethodnih, kaže.

“Što se tiče treće doze cjepiva, ona se preporuča samo za imunokompromitirane i starije osobe te eventualno za zdravstvene djelatnike i djelatnike za starije i nemoćne kojima možda pada razina zaštitnih protutijela, jer su se prvi cijepili. Odluka o tome se još razmatra, osluškuju se i preporuke međunarodnih tijela pa će se u skladu s tim i donijeti odluka”, izjavila je Pem Novosel.

Delta-varijanta je dominantna

Govoreći o tome da je broj hospitaliziranih veći nego u isto doba prošle godine kazala je da je situacija poprilično neizvjesna te se nada da ćemo optimistično proći kroz ovu jesen.

“Ne možemo dakako, biti sigurni, jer se sada radi o novim varijantama, posebno delta-varijanti koja je postala dominantna”, dodaje.

Covid-potvrde – gdje će sve biti potrebne?

Hoće li covid-potvrde biti obvezne za ulazak u domove za starije ili u bolnice te hoćemo li ih npr. morati pokazivati prilikom ulaska u trgovačke centre, upitala je novinarka.

“Odgovor na to će dati Stožer. Ali što se tiče bolnica, opravdano je tražiti covid-potvrdu osoba koje se pripremaju za duži boravak u bolnici ili za neki zahvat koji npr. stvara aerosol”, izjavila je Pem Novosel.

Smatra da se covid-potvrda ne bi trebala biti zahtijevati npr. prilikom ulaska u trgovačke centre. Dodaje da se i oko tog pitanja struka malo razilazi, ali da se ovih dana upravo dogovaraju oko takvih mjera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari