ODGOVORILA MILANOVIĆU

Epidemiologinja odgovorila predsjedniku: ”Evo zašto cijepljeni trebaju nositi maske!”

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Zvjezdana Lovrić Makarić, epidemiologinja HZJZ-a, u N1 Studiju uživo pojasnila je zašto cijepljene osobe trebaju nositi maske.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović pitao je danas zašto cijepljene osobe i dalje nose maske. “Vidim svaki dan da u vladi svi cijepljeni nose maske. Zašto? Pa ako sam se cijepio, poruka je: ‘Cijepi se i ti, pa nećeš morati nositi masku.’ Još jednom, koji je cilj? Ovo je kao muhe bez glave”, komentirao je Milanović, piše Index.

Epidemiologinja Zvjezdana Lovrić Makarić pojasnila je da je za odluku o (ne)nošenju maske jako važna epidemiološka situacija, a epidemiološke mjere definira Nacionalni stožer civilne zaštite.

VIDEO DANA:

“Sjećate se, na početku same epidemije, još u veljači prošle godine, nisu bile preporuke za nošenje maske. No u trenucima kada je visoka cirkulacija virusa u populaciji, jako je važno nositi masku jer se tako smanjuje rizik. Činjenica je da je kod cijepljenih osoba rizik od obolijevanja manji, no nijedno cjepivo nije sto posto učinkovito, tako ni cjepivo protiv covida”, pojasnila je epidemiologinja.

Navela je da se, kako se epidemiološka situacija bude poboljšavala, i preporuke Stožera mogu prilagoditi.

“I sam CDC u jednom je trenutku rekao da cijepljeni ne trebaju nositi masku, no otkad je broj zaraženih u SAD-u počeo rasti, preporuke su da i cijepljeni nose maske”, dodala je Lovrić Makarić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari