AKUTNI MIJELITIS

Epidemiološke mjere u 2020. godine spriječile epidemiju druge bolesti?! ”Postoji mogućnost i da se vrati…”

Foto: Unsplash

Mjere za prevenciju koronavirusa također su spriječile i neke druge prijenosne bolesti, primjerice bolest koja nalikuje dječjoj paralizi, nazvanu akutni mlitavi mijelitis, prenosi novo istraživanje.

Akutni mlitavi mijelitis infekcija je leđne moždine koja ograničava pokretljivost i kontrolu udova. Prvi put zabilježen u SAD-u 2012., mijelitis se ponovno pojavljivao i 2014., 2016. i 2018. godine. Razlozi njegovog dvogodišnjeg ciklusa nisu u potpunosti jasni. U kolovozu 2020. znanstvenici su upozorili na novo izbijanje epidemije navedene bolesti u idućim mjesecima.  No, zabilježen je bio samo 31 slučaj, a smatra se da su mjere protiv pandemije koronavirusa zaslužne za taj učinak, pišu Vijesti.hr

Studija u časopisu Science Translational Medicine povezuje bolest s enterovirusom 68 (EV-D68), respiratornim virusom koji izaziva blage simptome nalik prehladi kod djece.

Bolest nije još uvijek poprimila oblik svjetske pandemije

Iako se sumnja na vezu između mijelitisa i EV-D68, EV-D68 cirkulira SAD-om barem šezdeset godina i obično je bezopasan. Student na Princetonu Sang Woo Park pomoću već dostupnih istaživanja proučavao je vezu između mijelitisa i EV-D68, te je ustvrdio da je EV-D68 dobar provodnik za infekcije koje uzrokuje akutni mlitavi mijelitis.

Dječja paraliza, koja će uskoro srećom vjerojatno biti iskorijenjena, uzrokavana je enterovirusom, pa se smatra da isti RNK virusi uzrokuju slične bolesti, kao što je i mijelitis.

Broj osoba zaraženih mijelitisom na vrhuncu epidemije nije visok kao broj oboljelih od dječje paralize, a jako je nizak kada ga uspoređujemo s brojem zaraženih novim koronavirusom. Oko petsto ljudi u SAD-u bilo je zaraženo mijelitisom, a imali su i teške posljedice.

“Iako bolest nije uobičajena, povećavala se svakom epidemijom od 2014.”, navodi Park u danoj izjavi.

EV-D68 je uobičajeniji, a ograničenim testiranjem od 2014. potvrđeno je više od tisuću slučajeva.

Enterovirus 68 teže se prenosi nego SARS-CoV-2, a nošenje maski i distanciranje je učinkovitije protiv enterovirusa 68.

Povećanim brojem cijepljenja, koje polako istiskuje mjere socijalnog distanciranja i maske kao glavnih oruđa protiv koronavirusa, Park smatra kako će se enterovirus 68 ponovno vratiti, prenoseći i akutni mlitavi mijelitis. Zato bi cjepivo protiv tog virusa moglo biti ključno u prevenciji mijelitisa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari