SPREMNA ZA KATAR

Video | Etnologinja o Kolindinoj nošnji: ‘Ima motiv sličan šahovnici, mogla bi kamuflirati među navijače’

Posjetili smo Posudionicu i radionicu narodnih nošnji, riznici u kojoj se čuva 36 tisuća predmeta. Otkrili smo da će Kolinda na nogometnom prvenstvu nositi nošnju iz Posavine

Posjetili smo “Posudionicu i radionicu narodnih nošnji” – u toj riznici odjevne hrvatske baštine čak je 36 tisuća predmeta. Vidjeli smo i njošnju iz Posavine, baš kao i onu koja putuje za Katar.

I to s bivšom predsjednicom koja će u nošnji navijati za Hrvatsku na svjetskom prvenstvu.

“Nošnja dolazi iz Hrvatske Posavine iz okolice Ivanić Grada i posavskih brega, a specifična je po motivima koji podsjećaju na hrvatsku šahovincu, pa bi se gospođa Grabar Kitarović mogla dobro kamuflirati među sve ostalo navijače i igrače u Katru”, otkriva nam Lucija Halužan Hačić, etnologinja iz “Posudionice”.

Pa otkriva nošnja stoji predsjednici: “Lijepo joj je ta nošnja stajala, pristajala, nije bilo potrebno ništa prilagođavati i mislim da će ona to dostojanstveno nositi.”

Uz posudbu, ovdje se nošnje restauriraju i kroje. I nije ovo prvi put da hrvatska nošnja s nekim državnikom odlazi u inozemstvo. Tradicija seže u povijest.

“Doktor Franjo Tuđman već na samom početku svoga mandata, mislim da je to bio prvi njegov odlazak Hrvatima u SAD, od nas je posudio mušku prigorsku nošnju iz okolice Zagreba iz Šestina, a njegova supruga je tom prigodom odjenula slavonsku svečanu nošnju Zlataru”, otkriva nam Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno.

Bivša predsjednica, tada još u mandatu, na Svjetskom je prvenstvu u Rusiji navijala u hrvatskom dresu. I dok političari u kockicama i nisu neka novost – odjevnim kombinacijama uz promociju, javne osobe nerijetko šalju i političke poruke. Često žene – ali sve češće i muškarci.

Otkriva nam to Martina Pandžić Skoko, predavačica na kolegiju Moda i komunikacija: “Imate i kanadskog premijera koji vrlo često oblači čarape i upravo mediji kada se on pojavi na nekakvom skupu obrate pažnju kakve je čarape obukao i onda na svoj način interpretiraju koju je političku poruku htio poslati”

“Oporezujte bogate”, takav je natpis na haljini imala američka političarka Cortes. Michelle Obama na skupu 2008. nosila je haljinu LGBTQ dizajnera i sina kubanskih imigranata. Primjeri su brojni.

“Moda je već dugi niz godina kroz povijest sastavni dio političke komunikacije. Nekad nemaju ljudi više niti dovoljno vremena niti živaca da bi interpretirali neke političke kompliciranije poruke i onda političari često posežu za takvim načinom komunikacije”, kaže Martina Pandžić Skoko .

Pa tako i bivša predsjednica u narodnoj nošnji sigurno neće biti nezamijećena – pa je promocija hrvatske bogate baštine – gotovo sigurna, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari