POSLJEDNJI ZAPOVJEDNIK VUKOVARA

Oštar istup Mladog Jastreba: ‘U lisicama su me vodili kroz Sabor. Ne možemo modernu Hrvatsku graditi na Manoliću i Perkoviću…’

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Upitan jesu li nalazi Manolićeve komisije ikada otkriveni, Borković je rekao da još uvijek rade na tome

Branko Borković, poznatiji kao Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Grada Vukovara, nalazi se u Vukovaru gdje je za N1 govorio o Vukovaru.

“U okviru tih međunarodnih sporazuma, pokušaja Crvenog križa da stavi stvar pod kontrolu, nije uspjela i završilo je tragično po ranjenike iz vukovarske bolnice”, rekao je Mladi Jastreb.

‘Mi kao pripadnici obrane nismo bili pripadnici pregovora’

“Vukovar je već tada bio sasječen na tri džepa. Imali smo mitnički dio, Sajmište je palo, Borovo Naselje je bilo totalno odvojeno od Vukovara sigurno jedno 10 dana. Posljednja obrana samog tog dijela je bila na neboderu. Mi smo pokušavali pregovarati o načinima izvlačenja ranjenika i civila, bilo je raznih kombinacijama – hoćemo li ići preko Dunava, pokušavalo se ići i preko Crvenog križa da izvučemo civile. Mi kao pripadnici obrane nismo bili pripadnici pregovora, nego prepušteni sami sebi”, rekao je Jastreb pa dodao:

“Hrvatska je bila razoružana, međunarodno blokirana i nitko je nije želio. Usprkos tome, nas malo ne samo branitelja Vukovara, nego dragovoljaca u RH, 20-ak tisuća loše naoružanih, odlučili smo se boriti i stati nasuprot toj nacističkoj tvorevini odnosno agresiji koja je bila prisutna. Do 14. rujna 1991. mi smo zaustavili niz glavnih udara na Hrvatsku i Vukovar i otvorili prostor da Hrvatska može izvršiti mobilizaciju. Usprkos tome što nas nitko nije želio, mi smo svoju državu stvorili.”

‘Ne postoji nikakav nalog da se mene zatvori’

Upitan jesu li nalazi Manolićeve komisije ikada otkriveni, Borković je rekao da još uvijek rade na tome, prenosi Net.hr.

“Ja sam osoba koja je kroz Sabor nekoliko puta u lisicama vođena na ispitivanje kod Josipa Perkovića. To se nikada nije dogodilo u povijesti. Ne postoji nikakav nalog da se mene zatvori i pritvori. Nastojao sam se boriti kroz legitimni sustav i nisam dozvolio da od toga skrenemo. Sve vrijeme inzistiram ne da se revidira, nego da se ta sramotna tvorevina poništi. Modernu hrvatsku državu ne možemo graditi na Josipu Manoliću i Josipu Perkoviću.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari