Evo koliko su zaduženi Hrvati: 41 posto kućanstava dužno 21.000 eura!

Foto: RTL

Glavninu privatnog duga kod 36 posto ili 540 tisuća kućanstava čine potrošački krediti

U proljeće 2017. u Hrvatskoj je prvi put provedena europska Anketa o financijama i potrošnji kućanstava koja je pokazala da je 41 posto kućanstava u Hrvatskoj zaduženo, a prosječni iznos duga po kućanstvu kreće se oko 21 tisuću eura. Budući da smo prema posljednjem popisu stanovništva imali oko 1,5 milijuna kućanstava, iz toga proizlazi da je u kreditima oko 620 tisuća kućanstava.

No, glavninu privatnog duga kod 36 posto ili 540 tisuća kućanstava čine potrošački krediti, dugovi po karticama i dopušteni minusi i taj dug u prosjeku iznosi oko 1600 eura, piše Večernji list.

Hipotekarni kredit, osiguran nekretninom, evidentiran je kod 4 posto kućanstava, odnosno 60 tisuća obitelji, a još 5 posto obitelji ima hipotekarni (najčešće stambeni) i potrošački kredit, navodi Hrvatska narodna banka u analitičkom prilogu o opterećenosti duga kućanstva.

Prosječni iznos kredita osiguranog hipotekama iznosi 20 tisuća eura, no kao i svi prosjeci skriva činjenicu da je najveći dio duga koncentriran u mlađoj srednjoj dobi, između 35 i 44 godine, nakon čega dug opada i doseže najniže razine u starijoj dobi kada su demografski faktori koji rade pritisak na rast potrošnje manje izraženi.

Budući da u mlađoj dobi osobe kupuju stambenu nekretninu ili obnavljaju ili uređuju stambeni prostor, ne iznenađuje da u strukturi duga osoba starih između 35 i 44 godine hipotekarni krediti dosežu čak 80% ukupnog duga, navodi Hrvatska narodna banka čija anketa pokazuje da je prosječna vrijednost hipotekarnog kredita osoba u ranim tridesetim godinama oko 40.000 eura, piše Večernji list.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari