Krenula obnova vukovarskog vodotornja: simbol zajedništva napokon dobiva nove vizure

Novi bi izgled vukovarski vodotoranj trebao dobiti za 15 mjeseci, a sada započetom rekonstrukcijom ostat će očuvan sa svojim ratnim ranama, ali kao mjesto novog života.

Projekt na koji su Vukovarci s nestrpljenjem čekali puna dva desetljeća napokon je krenuo u realizaciju. Riječ je o obnovi, odnosno rekonstrukciji vukovarskog vodotornja, 50-metarskog objekta čija se silueta sa svih svojih 640 ratnih rana izdiže nad danas obnovljenim Vukovarom i koji je u kolektivnoj hrvatskoj svijesti prepoznatljiv simbol stradanja, ali i otpora Vukovara i Vukovaraca agresiji na Hrvatsku 1991. godine, a s kojim su ostali neraskidivo vezani. I sam gradonačelnik Ivan Penava svjedobno je kazao kako je priča o vodotornju za Vukovar i Vukovarce “sveta stvar”, javlja Glas Slavonije.

Kao autentični svjedok rata, vukovarski vodotoranj prerastao je u simbol hrvatskog zajedništva u budućnosti. “Projekt vodotoranj” je, na poziv za donatorsku akciju iz Vukovara, ujedinio Hrvatsku od Iloka do Dubrovnika, a sada započetom rekonstrukcijom ostat će očuvan sa svojim ratnim ranama, ali kao mjesto novog života. Ondje bi se, uz memorijalni prostor s najsuvremenijom multimedijskom tehnologijom, trebao nalaziti i vidikovac, panoramsko dizalo, sve uklopljeno u okolni park s nizom javnih sadržaja.

“Raduje nas, i iznimno smo zadovoljni, što su krenuli radovi na prenamjeni i sanaciji vukovarskog vodotornja. Taj je trenutak i najbolja prigoda da još jednom mi iz Vukovara zahvalimo svima koji su sudjelovali u velikoj donatorskoj akciji koja je prešla granice Hrvatske, obuhvatila cjelokupno iseljeništvo i doista pokazala ono istinsko hrvatsko zajedništvo koje nije nestalo, kao i da obični, mali ljudi itekako osjećaju Vukovar i nose ga u srcu, što su i pokazali brojnim donacijama”, izjavio je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček.

Kaže kako će nakon obnove, vodotoranj postati i nova turistička atrakcija za sve građane Hrvatske i sve oni koji dolaze u Vukovar, uz to što će biti mjesto gdje će se moći dobiti informacije o obrani Vukovara i o vodotornju. Dodao je i kako bi vodotoranj, u konačnici, trebao biti dijelom Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar, ali pritom biti i samoodrživ uz donošenje novih radnih mjesta u Vukovaru.

Inače, akcija prikupljanja donacija za obnovu “Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva” službeno je završena sredinom svibnja ove godine, a krenula je početkom 2016. Od početka projekta preko tzv. donacijskog telefona uplaćeno je 1.886.119,68 kuna, a bilo je 377.223 poziva, dok je ukupni iznos donacija zaključno s 11. svibnja 2017. iznosio 17.888.392,53 kuna.

Prema službenim podacima iz gradske uprave grada heroja, realizacija projekta provodi se u dvije faze, od kojih prvi dio obuhvaća rekonstrukciju vodotornja i gradnju parkirališta za osobne automobile i autobuse, a drugi dio su popratni sadržaji poput ugostiteljskog objekta s dječjim igralištem, auditorija s pogledom na Dunav, parka i drugih, piše Glas Slavonije.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari