PROMOVIRALI BUSEVE

Krenulo cijepljenje u covid-busevima! Capak i Beroš cijepili ljude u manjim, ruralnim mjestima

Foto: Pixsell

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u ponedjeljak su promovirali cijepljenje covid-autobusima te istaknuli važnost visoke cijepljenosti za turističku sezonu, ali i kao pripremu za jesenski novi val pandemije.   

U Hrvatskoj je cijepljeno nešto više od 40 posto odraslog stanovništva, no u zemlji je detektiran i novi opasni delta soj tako da opuštanja nema, poručio je Capak u mjestu Stari Gradac u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je danas krenuo prvi covid-autobus prema ruralnim naseljima.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Capak: Covid-busevi su važan trenutak jer nam je pao interes za cijepljenje

Početak rada covid-buseva Capak je ocijenio važnim trenutkom s obzirom na smanjivanje interesa za cijepljenje.

Ovim inovativnim oblikom cijepni timovi autobusom dolaze do kućnog praga stanovništva u manjim mjestima i ljudi koji su možda u dvojbi trebaju li se cijepiti i putovati zbog toga do većih gradskih središta. Covid-busevi će po unaprijed dogovorenom redu, obilaziti područja županija i boraviti određeno vrijeme u manjim mjestima.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

“Idemo prema zajednici. Ovaj autobus koji će obići ruralna područja prvi je dokaz da će se cijepljenje učiniti dostupnijim onima koji su se možda dvoumili hoće li putovali u Viroviticu, a sada imaju priliku cijepiti se na licu mjesta, u blizini svojih domova”, rekao je Capak na promociji covid-autobusa.

Kako će se stimulirati cijepljenje?

Zbog smanjivanja interesa za cijepljenje, s jedne se strane pojačava medijska kampanja, a s druge strane županijski zavodi za javno zdravstvo i domovi zdravlja organiziraju javne pozive da se može doći cijepiti tko god želi u bilo koje vrijeme.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Istaknuo je i da će se cijepljenje stimulirati kroz tzv. digitalne covid-potvrde kojima će se dokazivati preboljenje, cijepljenje ili testiranje (negativan test). Te potvrde moći će se koristiti šest mjeseci i s njima dolaziti na različita kulturna, sportska i druga događanja bez klasičnih epidemioloških mjera.

Sadašnji epidemiološki trenutak, tvrdi Capak, dobar je te podsjeća kako smo prošle godine u ovo doba imali puno manje brojke nego što ih imamo sada.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

“I dalje se trebamo držati mjera, indijski soj je opasniji i brže se širi”

Na početku lipnja bili smo na nuli, ove godine ne možemo doći do nule, imamo te nove varijante, napomenuo je dodavši kako je u Hrvatskoj detektiran indijski ili delta soj koji je opasniji i brže se širi.

“Trebamo se i dalje držati mjera kako bismo spremni dočekali turističku sezonu, proveli mirno ljeto i postigli što veću cijepljenost tako da na jesen krećemo u povoljniju situaciju u odnosu na novi val o kojemu sad već svi pričaju”, poručio je Capak.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

I ministar Beroš istaknuo je da se  idejom covid-buseva željelo naglasiti važnost cijepljenja.

“Sada smo u neobično izazovnoj situaciji uoči sezone, a u svijetu ima i novih sojeva. Želimo biti promišljeni, sigurni i odaslati poruku sigurnosti svima pa tako i našim gostima. Cijepljenje je najbolje što možemo učiniti u ovom trenutku. Promocije cijepljenja je promocija zdravlja i sigurne budućnosti i zdravstvene i gospodarske RH”, poručio je ministar.

Cijepljenja putem covid-busa u Virovitičko-podravskoj županiji provodit će se od 14. do 18 lipnja, a danas je na redu šest mjesta: Stari Gradac, Otrovanec, Velika Črešnjevica, Turnašica, Špišić Bukovica i Bušetina.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari