GORSKI KOTAR U Lokvama će niknuti Istraživačko edukativni centar za arheološka istraživanja

Zamjenik Župana Marko Boras Mandić i načelnik Općine Lokve Toni Štimac obišli su zgradu budućeg sjedišta Istraživačko-edukativnog centra Processus Montanus koja se nalazi u blizini brane Lokvarskog jezera.

Riječ je o bišem objektu HEP-a koji je prepušten Općini upravo za sjedište Centra. Započeli su radovi na obnovi zgrade za što je 200 tisuća kuna osigurala Primorsko-goranska županija.

Do kraja ove kalendarske godine trebali bi završiti vanjski radovi vezani uz obnovu zgrade Istraživačko-edukativnog centra. Tijekom zime radilo bi se na poslovima unutarnjeg uređenja i obnove a u ljeto 2016. godine objekt će biti spreman za svoju novu funkciju – arheološka istraživanja na području Gorskog kotara.

Vanjski radovi uz uređenje okoliša uključuju i obnovu fasade te postavljanje novog dimnjaka jer je stari uništen tijekom ledoloma, a u unutrašnjosti će u podrumu biti uređen prostor za rad na pronađenim predmetima, na prvom će katu biti prostor za sastanke, seminare i ostale slične aktivnosti, a u potkrovlju će se urediti spavaonica za desetak osoba.

Prema riječima Vida Arbanasa, predsjednika Udruge Processus Montanus koja okuplja vrhunske hrvatske stručnjake i obične zaljubljenike u arheologiju, desetak godina na područje Lokava dolaze arheolozi iz cijelog svijeta, a poslednjih su godina svoja istraživanja proširili i na neke druge dijelove Gorskog kotara.

Budući da su ta istraživanja uvijek vezana uz višednevni boravak većeg broja ljudi, tražio se prikladan objekt u kojem bi arheolozi mogli boraviti i raditi tijekom tih istraživanja.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić istaknuo je kako Županija ima razumijevanja za arheološka istraživanja na svom području jer ona doprinose otkrivanju bogate povijesti zeleno-plave županije: “Od početka nam je jasno da je riječ o korisnom projektu, izdvojili smo i početna sredstva za obnovu. Naravno, i dalje ćemo u okviru naših mogućnosti podupirati realizaciju ovog projekta kako bi Gorski kotar dobio arheološki istraživački centar koji bitno može doprinijeti spoznaji o povijesti ovog područja”, rekao je Boras Mandić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari