CIJEPLJENJE U ZDRAVSTVU

Gotovo polovica medicinskih sestara u Hrvatskoj se nisu cijepile: “Boje se da neće moći zatrudnjeti”

Foto: Riportal

Liječnici i medicinske sestre među prvima su se dobili mogućnost cijepiti, no odaziv medicinskih sestara i tehničara na cijepljenje u Hrvatskoj je izuzetno nizak. Za razliku od njih, liječnici se cijepe u daleko većem postotku.

Iako je podatak da se sestre daleko manje cijepe poznat otprije, dosad još uvijek nisu objavljene konkretne brojke o cijepljenom zdravstvenom osoblju na razini cijele Hrvatske, no Index ih doznaje.

Čak 43 posto medicinskih sestara u Hrvatskoj nije cijepljeno

Od ukupno 33.594 medicinske sestre i tehničara u Hrvatskoj, gotovo pola, odnosno njih 14.447, nije cijepljeno, što iznosi 43 posto.

Kako doznajemo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), 1931 medicinska sestra i tehničar primili su jednu dozu cjepiva, dvije doze primilo ih je 17.216 , dok 14.447 nije cijepljeno.

VIDEO DANA:

S druge strane, liječnice i liječnici su uglavnom cijepljeni, odnosno 19.7 posto ih nije cijepljeno, tj. 80 posto ih se cijepilo.

Jednu dozu primilo je 828 liječnika, dvije doze njih 11.625, a 3067 liječnika nije cijepljeno. Dakle, od ukupno 15.520 liječnika njih 3067 nije cijepljeno, prema podacima HZJZ-a.

Šef Komore medicinskih sestara: Najgori po procijepljenosti Split i Bjelovar

Što se tiče bolnica, iz Hrvatske komore medicinskih sestara smo dobili informacije o tome gdje je situacija najbolja, a gdje najgora.

“Mi smo prije tri mjeseca prikupljali podatke po zdravstvenim ustanovama i tad je slabija procijepljenost bila u KBC-u Split. Oni su bili na začelju, odnosno najgori po procijepljenosti, kao i Bjelovar. Najbolja je bila Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević, gdje je 98 posto medicinskih sestara cijepljeno, dok ih je u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj cijepljeno preko 90 posto”, rekao je za Index predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara Mario Gazić.

Na pitanje kako komentira takve brojke i kakvu poruku one odašilju javnosti, budući da je riječ o zdravstvenim djelatnicima koji bi trebali biti uzor po pitanju cijepljenja, rekao je da se slaže s ministrom zdravstva Vilijem Berošem da medicinske sestre i tehničare treba educirati oko cijepljenja.

Zašto se sestre boje cijepiti?

“Evidentno je potrebna dodatna edukacija za zdravstvene radnike koji se nisu cijepili. Treba im sigurno još informacija, podržavam da ih se pita zašto se ne žele cijepiti i da ih se educira, to je jedini način da se cijepe. Mislim da će edukacija imati utjecaja, to su ljudi koji se razumiju u medicinu”, rekao nam je Gazić.

Pitali smo ga čega se kolegice i kolege najviše boje i zašto se odbijaju cijepiti.

“Najveće strahove od cijepljenja imaju mlade kolegice, boje se hoće li im cijepljenje utjecati na buduću trudnoću, hoće li moći zatrudnjeti. Stariji kolege kažu da će se cijepiti, ali da još imaju antitijela pa čekaju da prođe šest mjeseci od zaraze. To čujem iz priča kolegice i kolega koji se nisu cijepili. A preko 8000 sestara je preboljelo koronu, to je 25 posto sestara, onda je i to razlog zašto se ne idu cijepiti odmah”, istaknuo je Gazić.

Ovom je prilikom apelirao da se svi cijepe.

“Imali smo problem u drugom valu, kad je veliki broj sestara bio zaražen”

“Pozivam sve da se cijepe jer smo vidjeli koliko je važno da su sestre cijepljene, da se ne bi razboljele u trenutku nekog sljedećeg vala. Imali smo slučaj tijekom drugog vala pandemije da je bio jako veliki broj zaraženih sestara i onda su nastajali problemi u radu i organizaciji. I ovako nedostaje sestara u sustavu, a kad su još bolesne, onda je ogroman problem. Stoga pozivam sve da se radi svog i zdravlja svojih bližnjih cijepe jer jedino tako možemo osigurati skrb za sve naše bolesnike”, poručio je Gazić.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković jučer je rekao da se vodi rasprava o mogućem uvođenju obaveznog cijepljenja za tri sektora – zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo pa vas pitamo trebali u zdravstvu biti obavezno cijepljenje. Odgovorite nam u anketi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari