MNOGOBROJNI SUSRETI

Gradonačelnik Filipović sudjelovao u međunarodnom studijskom programu u Indiji

Program je i dio proslave 75 godina neovisnosti Indije u sklopu čega je organiziran posjet indijskom Parlamentu.

Na inicijativu veleposlanika Indije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Raja Kumara Srivastave te na poziv Indijskog vijeća za kulturne odnose gradonačelnik Rijeke Marko Filipović boravio je u Indiji od 10. do 17. travnja gdje je sudjelovao u studijskom programu Gen-Next Democracy Network, u organizaciji Vijeća za kulturnu suradnju Indije.

Uz gradonačelnika Filipovića, u hrvatskoj delegaciji bio je i saborski zastupnik Domagoj Hajduković, a u programu su sudjelovali i predstavnici Belgije, Brazila, Bugarske, Hrvatske, Gvajane, Mongolije, Portugala i Južne Afrike.

Program je i dio proslave 75 godina neovisnosti Indije u sklopu čega je organiziran posjet indijskom Parlamentu.

Cilj programa bio je upoznavanje s demokratskom tradicijom, funkcioniranjem i razvojem demokracije u Indiji, ali i razmjena iskustava o demokratskim načelima i praksi zemalja iz kojih sudionici programa dolaze, uz osnaživanje kulturnih veza.

Gradonačelnik se za boravka u Indiji susreo i s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih poslova i kulture Meenakashi Lekhi koja je pak krajem prošlog tjedna doputovala u službeni posjet Hrvatskoj i Sloveniji. Cilj njezina posjeta je daljnje jačanje veza Indije s Hrvatskom i Slovenijom, a gradonačelnik Filipović predstavio joj je projekte koji se trenutno realiziraju u Rijeci – prometnu i lučku infrastrukturu, nautičku marinu i velike EU projekte, ali i projekte u kulturi poput obnove broda Galeb i njegove pretvorbe u muzej koji će, među ostalim, prezentirati i priču o Pokretu nesvrstanih.

Gradonačelnik se susreo i s predstavnicima gospodarstvenika, većinom iz IT sektora, koji su već uspostavili suradnju s Rijekom, riječkom sveučilišnom zajednicom i Startup inkubatorom Rijeka te su iskazali interes za investiranje u Rijeku i regiju.

Gradonačelnik Filipović sudjelovao u međunarodnom studijskom programu u Indiji Također, sudjelovanje gradonačelnika Rijeke u ovom studijskom programu Vijeća za kulturnu suradnju Indije dio je intenzivne suradnje na području kulture koje u Rijeci provodi Veleposlanstvo Indije u Republici Hrvatskoj u primjerice kroz gostovanje indijskih grupa na Riječkom karnevalu, a posebice kroz suradnju s društvom Joga u svakodnevnom životu.

Indijsko vijeće za kulturne odnose koje je organiziralo ovaj program provodi aktivnosti sudjelovanja u formuliranju i provedbi politika i programa koji se odnose na vanjske kulturne odnose Indije. Cilj Vijeća je njegovati i jačati kulturne odnose i međusobno razumijevanje između Indije i drugih zemalja, promicati kulturnu razmjenu s drugim zemljama i ljudima te i razvijati odnose s narodima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari