'VANI NE TEKU MED I MLIJEKO'

Hrvat otkrio kako je živjeti i raditi u Lihtenštajnu: ‘Prihvatio sam jer je plaća bila veća za 600 eura’

Screenshot

Što se tiče pandemije covida, stanje u Lihtenštajnu gotovo je identično kao u ostatku Europe.

Bojan Kljajić rodom iz Slavonskog Broda živi i radi u Lihtenštajnu, gdje se zaposlio kao kuhar u hotelu, javlja HRT.

“Završio sam fakultet za menadžment i turizam u Opatiji, zadnjih deset godina se bavim turizmom i ugostiteljstvom. U svibnju prošle godine sam se vratio u hotel u Austriji u kojem sam radio i onda me kolega zvao da ga zamijenim u hotelu u Lihtenštajnu, gdje se sad nalazim. Prihvatio sam ponudu jer je plaća bila veća za 600 eura, tako da nisam uopće razmišljao hoću li prihvatiti, kaže Bojan. Dodaje da ima plaćenu hranu i smještaj, dva slobodna dana tjedno i plaću dovoljnu za sve svoje potrebe”, kaže.

Ako želite uštedjeti, morate biti disciplinirani

“Prosječna plaća je 4300 franaka, ako želite uštedjeti, morate biti disciplinirani. Da se razumijemo, vani ne teku med i mlijeko, radi se možda čak i više, ali taj rad se puno više cijeni. U mom poslu se svakodnevno usavršavam i stječem nova znanja i vještine koje želim iskoristiti jednog dana kad se vratim u Hrvatsku”, kaže.

Dodaje da poslodavci u Lihtenštajnu cijene trud, čak i kada radnik ne govori njihov jezik. Što se tiče pandemije covida, stanje u Lihtenštajnu gotovo je identično kao u ostatku Europe.

“Na snazi je pravilo 2G. U hotelu se pravila moraju poštovati, uvijek se nose maske. Zaposlenici se svaki dan moraju testirati – nema veze tko je cijepljen, a tko nije. Pravila su za sve ista”, objašnjava Bojan, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari