KORISTE SE VIŠESTRUKO

Hrvati navalili na na izraelske maske. Stoje 40 kuna, a struka tvrdi: ‘Doista bi mogle uništiti viruse’

Foto: Ilustracija (Goran Stanzl/PIXSELL)

Masku se može višestruko i neograničeno upotrebljavati dok se fizički ne uništi ili polije vodom

U Hrvatskoj je zadnjih dana velika potražnja za maskom izraelske proizvodnje koja ima antibakterijska i antivirusna svojstva, a prodaje se po cijeni od 40 kuna.

Riječ je o maski koju je razvila izraelska tvrtka Olvitech. Maska se izgledom ne razlikuje od kirurške, jedino je smeđe-roza boje. No, izraelski su stručnjaci u materijal od kojeg je maska napravljena inkorporirali bakreni oksid, koji dokazano uništava viruse.

‘Izloženost mikroorganizama (virusa, bakterija i gljivica) visokoj koncentraciji bakra rezultira njihovom neutralizacijom u roku od nekoliko minuta. Učinkovitost bakra na mikroorganizme postiže se kroz nekoliko paralelnih mehanizama”, navodi se na web stranici RiniGARD, tvrtke koja uvozi te maske.

”Ta maska je sigurno dobar proizvod, a dostupne analize o njezinoj učinkovitosti se čine uvjerljive. No, mislim da je puno važnije kod ljudi razviti svijest da nose maske, bez obzira bile kirurške ili od tkanine, jer one ne samo da su fizička prepreka nego djeluju i kao psihološka barijera”, rekao je za Jutarnji list infektolog dr. Vladimir Krajinović iz Infektivne klinike ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Maska je u prvom redu osmišljena za medicinske djelatnike koji su najizloženiji.

Kako se navodi, tri neovisna laboratorija potvrdila su učinkovitost maske na bazi bakrenog oksida u neutralizaciji koronavirusa. Maska je sto posto pogodna za recikliranje i odlaganje, tvrdi se, a prikladna je i za osjetljivu kožu jer ne izaziva iritacije. Ima certifikate Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) te CE-a (oznaka obvezna za proizvode koji su proizvedeni u bilo kojem dijelu svijeta izvan EU, a potom se stavljaju na tržište EU).

Masku se može višestruko i neograničeno upotrebljavati dok se fizički ne uništi ili polije vodom. ”Tri odvojena laboratorija potvrdila su sposobnost maski za neutraliziranje i drastično smanjenje zarazne titre virusa SARS-CoV-2. Učinak na virus započinje odmah kad virusi dođu do maske.

Prisutnost antivirusne netkane tkanine, kako u sloju u dodiru s licem, tako i u vanjskom sloju maske, značajno smanjuje rizik od unakrsne kontaminacije tijekom uporabe, rukovanja s maskom i odlaganja maske”, navodi se.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari