Hrvatska bi mogla proglasiti epidemiju zbog koronavirusa!

FOTO: RTL/PIXSELL/Pixabay/Pexsels

Ukoliko dođe do toga, razmatrat će se i o zatvaranju škola

U Hrvatskoj je potvrđen i deseti zaražen koronavirusom, potvrdio je na konferenciji Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš. Riječ je o vozaču kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji.

Ministar je rekao da su svi oboljeli u dobrom stanju te da za sada nema naznaka da će biti još zaraženih.

Svi kontakti tog desetog će biti stavljani pod nadzor, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Kako Vijesti.hr doznaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, razmatra se da se u Hrvatskoj proglasi epidemija, a u koliko do toga dođe tada će se razmatrati i o zatvaranju škola.

U svijetu je zabilježeno 93.000 oboljelih i 3200 umrlih od koronavirusa. U Hrvatskoj je desetero oboljelih. Inače, za proglašavanje epidemije potrebno je 10 slučajeva. Dosad su testirana 254 uzorka, a za razliku od Italije nema ni smrtnih slučajeva.

Za to vrijeme, talijanska vlada razmatra zatvaranje svih škola i sveučilišta u zemlji. Kako je rekla talijanska ministrica obrazovanja Lucia Azzolina, Italija će kroz nekoliko sati donijeti odluku o zatvaranju škola i sveučilišta, piše Guardian.

Nadalje, Italija razmatra mogućnost da se sve utakmice Serie A igraju pred praznim tribinama zbog epidemije koronavirusa, izjavio je u srijedu talijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora.

“Idemo prema toj odluci”, kazao je Spadafora.

U zemlji je ukupno zaraženo više od 2500 osoba, a od bolesti je preminulo čak 79 osoba, što je manje samo od Kine i Irana.

Globalna pandemija

Njemački ministar ocijenio je kako je zaraza korona virusom postala ‘globalna pandemija’.

Ministar u Direktu pokazao novi pozdrav: ‘Ne rukujte se, ne ljubite se i udaljite se od drugih barem metar’
“Od epidemije koronavirusa u Kini nastala je svjetska pandemija. Svaki dan ćemo javnost informirati o tome što znamo, ali i o onome što još ne znamo”, rekao je Jens Spahn.

Suočen sa zdravstvenom krizom ministar je potvrdio spremnost vlade da “uspori i ograniči širenje koronavirusa u Njemačkoj i u regijama koje su njime pogođene”.

On je opravdao otkazivanje nekih masovnih događaja, na kojima bi se okupile tisuće ljudi, poput međunarodnog salona turizma, koji se trebao održati u Berlinu od 4. do 8. ožujka.

“Bez sumnje je sigurnost građana važnija od gospodarskog interesa”, kazao je Spahn.

Usporedno s porastom broja zaraženih koronavirusom koji su primljeni u bolnice, njemački ministar je, među ostalim, najavio mogućnost odlaganja nekih operacija koje nisu hitne.

“To će biti cilj idućih dana i tjedana”, dodao je Spahn.

Njemačka je zabranila izvoz medicinskog zaštitnog materijala, posebice zaštitnih maski.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari