KAKO U ŠKOLU?

HZJZ objavio detaljne upute za vrtiće i škole: Pročitajte što su preporučili!

Odgovorili su i na pitanje moraju li djeca nositi zaštitne maske

Hrvatski zavod za javno zdravstvo napokon je objavio dugoočekivane upute za sprječavanje koronavirusa u školama i dječjim vrtićima.

Preporučili su da djeca koja su kronični bolesnici ili u doticaju s kroničnim bolesnicima ostanu kod kuće kao i djelatnici koji imaju kronične bolesti. Preporuča se ostanak kod kuće kad je to moguće jer će se i dalje održavati i nastava na daljinu.

Treba se osigurati fizičko distanciranje od 2 metra. Za jednu grupu djece (do 9 u grupi) brine jedan odgojitelj/nastavnik. Izbjegava se fizički kontakt. Svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji. Preporuča se da vrijeme što više provode na otvorenom.

U neposrednoj blizini prostorije u kojoj grupa boravi mora postojati toalet za isključivo tu grupu. Što se tiče prehrane, ona se dostavlja na kolicima.

Do daljneg su zabranjene primjerice kazališne predstave i izvannastavne aktivnosti u vrtićima i školama. Roditelji kad dolaze po djecu ne smiju ulaziti u ustanovu, osim u krajnjoj nuždi. Školarci ne smiju dijeliti pribor jedni s drugima.

Preporučuje se rad u 7-dnevnim ili 14-dnevnim smjenama

Bolesni roditelji ne smiju dovoditi ni odvoditi djecu iz odgojno-obrazovne ustanove ako imaju povišenu temperaturu ili respiratorne probleme, ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Preporuča se rad u smjenama.

“Ako je moguće organizirati rad u turnusima na način da zaposlenici rade u 7-dnevnim ili 14-dnevnim smjenama i to za administrativno i tehničko osoblje, kao i za odgajatelje i nastavnike kada po dvoje skrbe za istu skupinu djece (u školi se navedeno može razmotriti primjerice kada je organiziran produženi boravak). Izvan ustanove djelatnici se pridržavaju što je više moguće pravila kojima se smanjuje njihova mogućnost zaraze”, preporučuje HZJZ.

U ustanovama mora biti najmanji mogući broj djelatnika u isto vrijeme. Ulazna vrata otvaraju se na poziv telefonom ili zvonom tijekom radnog vremena i dežurstva. Vikendom/blagdanom/radnim danom poslijepodne vrata otvara dežurni djelatnik.

Prva osoba koja ulazi u ustanovu je spremačica, a zadnja izlazi spremačica iz poslijepodnevne smjene koja dezinficira sve. Važno je držati i higijenu te postaviti dezinficijense na ulazu i ostalim mjestima.

Na samom ulazu u prostor smještaja treba osigurati zaseban prostor za oblačenje radne obuće svim zaposlenicima.

Svi djelatnici moraju mjeriti temperaturu prije dolaska na posao. Sve se zapisuje u evidencijsku knjigu.

Djeca ne moraju nositi zaštitne maske. Također, djeci se mora mjeriti temperatura svaki dan prije dolaska u ustanovu.

U slučaju nemogućnosti organizacije posla zbog većeg broja zaposlenika koji su u samoizolaciji, stožeri civilne zaštite (državni i lokalni) u koordinaciji s osnivačima mogu preraspodijeliti zaposlenike drugih odgojno-obrazovnih ustanova, kako bi se osigurala kontinuirana skrb za djecu.

Ovo su detaljnije upute:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari