'REVOLUCIONARAN' ZAHVAT

‘I dalje sam bila trudna…’: Ženi u hrvatskoj bolnici obavili pobačaj, a nakon tri tjedna uslijedio je šok!

Ilustracija

Tri tjedna nakon obavljenog prekida trudnoće M. je otišla svojoj ginekologinji koja je utvrdila da je plod netaknut i zdrav te da pobačaj nije uspio, kao da nije ni bila na zahvatu

Jedna je žena ispričala za 24 sata svoje, blago rečeno nesvakidašnej iskustvo legalnog prekida trudnoće koji je obavila, točnije – mislila da je obavila, u KBC-u Osijek. Žena koja je željela ostati anonimna pa su je 24 sata potpisali samo inicijalom M., kaže kako joj je liječnica u sali, prije samog zahvata, kazala kako ne može dobiti opću anesteziju, nego samo lokalnu, iako je tražila i potpisom pristala na opću te prethodno obavila i pregled anesteziologa.

”Pitala sam je zašto, odgovorila je samo da ne mogu i da se popnem na stol. Kao da sve ovo nije dovoljno teško”, kazala je M..

‘Htjeli su mi ostaviti vremena da se predomislim’

”Saznala sam da sam trudna, nisam to planirala. Ispočetka je sve išlo regularnim putem, onako kako je trebalo. Otišla sam na pregled kod svoje privatne ginekologinje koja me uputila dalje. Nikad do sad nisam imala problema sa zdravljem tako da nisam ni imala doticaja s KBC-om Osijek. Logično rješenje mi je bilo da sve preglede i odluku o legalnom pobačaju rješavam tamo. Otišla sam na preglede i ultrazvuk. Sve je jako dugo trajalo, svi ti pregledi su trajali oko dva i pol tjedna jer oni ne komuniciraju međusobno. To mi je jako smetalo jer sam ja od početka znala svoju odluku, stalno sam u glavi imala rok kao da nemam vremena’, ispričala je za 24 sata.

Nakon pregleda 22. veljače, na zahvat je naručena tek 4. ožujka, deset dana kasnije.

”Koliko sam shvatila liječnicu, htjela mi je ostaviti vremena da se predomislim, ali ja sam bila sigurna u svoju odluku”, kaže.

‘Doveli su me pred gotov čin, nisu mi dali opću anestezju’

Na naručeni zahvat došla je 4. ožujka u 7 sati ujutro.

”Taj dan nas je bilo pet. Ja sam išla zadnja, mislila sam da je to jer sam jedina htjela opću anesteziju. Došla sam na red tek u podne, a morala sam biti natašte. Bila sam iscrpljena od čekanja, cijelo vrijeme samo slušaš razgovore o zahvatu. Samo sam htjela da se sve više završi. Ulazim unutra, prije zahvata me medicinska sestra pitala par pitanja. Začudilo me što je sam zahvat izvodila upravo ona, a doktorica je stajala pored mene. (…) Doktorica mi je rekla da mogu čekati ili da se popnem na stol. Rekla sam joj da nemam snage za čekanje nakon pet sati. Dovelo me se pred gotov čin. Ja sam svjesno odlučila pod opću anesteziju jer sam mislila da neću moći to psihički izdržati. Na kraju sam pristala jer je sve predugo trajalo. Oni su se u nalazima lijepo osigurali i napisali su da sam se sama predomislila, a to nije istina”, ispričala je.

Kaže da je prije zahvata dobila apaurin, a sam zahvat izveden je kirurški.

”Dakle, žena je nešto meni dolje radila. Osjetila sam da se nešto događa, ali ne mogu reći točno što. Nakon zahvata je napravila ultrazvuk i zaključila da je sve prošlo u redu”, kaže.

Rekli joj da se ‘to nekad zna dogoditi…’

Tako stoji i u potpisanoj i pečatima ovjerenoj dokumentaciji iz KBC-a Osijek koju je M. pokazala novinarki 24 sata. No, tri tjedna kasnije uslijedio je šok. M. je otišla kod svoje ginekologinje koja je utvrdila da je plod u njezinoj utrobi netaknut i zdrav i da pobačaj nije uspio. Kao da nije bila na zahvatu.

”Poslala me odmah u KBC Osijek jer sam tamo i išla na zahvat. Odmah sam otišla, napravili su mi dva ultrazvuka i pokazalo se da je trudnoća i dalje prisutna i da je plod čitav. Prošla sam četiri, pet doktora taj dan. Svi su se ograđivali. Samo je jedna doktorica rekla da to nije greška, da znam što sam potpisala misleći na informirani pristanak. Jasno mi je da postoji u svakoj operaciji rizik, ali ne razumijem da je netko po meni 15 minuta radio, a da je plod netaknut. Rekla je da se nekad zna dogoditi da ostane neka rezidua, ali meni se dogodilo da je ostao cijeli netaknuti fetus. Rekla mi je da samo u 11. tjednu trudnoće. Poslala me da se javim u tajništvo i da mogu probati ponovno tražiti zahvat, ali je rekla kako je poprilično uvjerena da će me odbiti”, ispričala je M..

Nejasna tumačenja u otpusnom pismu

24 sata pišu kako na nalazu od 31. ožujka stoji da je legalno inducirani medicinski pobačaj nepotpun, kompliciran infekcijom genitalnog područja i zdjeličnih organa. No M. nitko nije radio papa test kojim bi se to utvrdilo, niti je ona imala ikakve simptome, a sve do tog trenutka svi su joj govorili da je zdrava. Liječnica je napisala da je trudna 11 tjedana i dva dana, a u otpusnom pismu piše da je 4. ožujka bila trudna 6 tjedana, što bi značilo da je 31. ožujka bila trudna manje od 10 tjedana. Uz to, M. kaže da je to bilo šest tjedana od zadnje menstruacije, ne od začeća, a po zakonu koji regulira pobačaj, za zahvat se mora računati vrijeme od začeća. Njoj su napisali 11 tjedana i to je bilo to.

”Odmah sutradan su me zvali s rješenjem Komisije koja me odbija jer se ja nisam javila u roku dva tjedna na kontrolu i jer sam prešla deset tjedana. A nisam, prošla sam dva dana preko deset tjedana od menstruacije, a ne od začeća. U zakonu se navodi od začeća”, govori M..

‘Na kraju sam otišla obaviti pobačaj u Amsterdam’

Četveročlana komisija je na temelju nalaza napisala objašnjenje da se radi o gestacijskoj dobi preko 10 tjedana i da se pacijentica nije javila na kontrolni ultrazvuk na vrijeme te da time pobačaj više nije legalan. Nitko nije preispitivao kako je moguće da je kirurški zahvat iza sebe ostavio netaknut plod niti zašto su joj trudnoću računali od zadnje menstruacije, a ne od začeća kako piše u zakonu.

M. se nakon toga obratila predsjednici Hrabrih sestara, udruge žena koja pruža informacije i pratnju na pobačaj.

”Pokušale smo prvo na neke bliže i jeftinije opcije. KB Merkur me mogao primiti na pregled tek kroz par dana, a nisam htjela riskirati s čekanjem, vrijeme je u ovakvim slučajevima sve. U Sloveniji su mi rekli da moram ići tamo gdje sam već bila jer je njihova greška. Na kraju sam rekla da ću prihvatiti i svaku daljnju soluciju. Na kraju sam išla u Amsterdam”, kaže.

‘U Amsterdamu su mi sve objasnili, ulijevali su povjerenje’

U Amsterdamu je primljena 12. travnja.

”Obavila sam dva razgovora, sve su mi objasnili, svaki korak. Ulijevali su povjerenje, bez rasprave su mi dali opću anesteziju, tamo se zahvat i ne obavlja pod lokalnom anestezijom. Pregledali su me, bez ikakvih komisija, obavila sam dva razgovora u kojima se utvrđivalo da je to zaista samo moja odluka, nije bilo nikakvog nagovaranja. Bilo im je jako čudno kad su saznali da su u KBC-u Osijek izveli kirurški zahvat, rekli su da im ne bi bilo toliko čudno da je pobačaj bio medikamentozan, ali da nemaju objašnjenje za ovo. Ni oni nisu našli nikakve tragove upale koja se spominje u KBC-u Osijek. Objasnili su mi svaki korak zahvata, pokazali su mi ultrazvuk nakon da i ja vidim da je napravljeno sve što treba. Objasnili su mi točno što je koji papir i pustili su me tek kad sam se u potpunosti oporavila. Iskreno, sigurnije sam se osjećala u Amsterdamu, nego u Osijeku. Pomoglo mi je i to što je išla i Hrabra sestra sa mnom”, zaključila je M..

Zahvat u Amsterdamu, koji je prošao bez ikakvih komplikacija, platila je 850 eura.

‘Svašta je moguće ako nema kirurških kompetencija’

Nada Peratović, predsjednica udruge Hrabre sestre, kaže da ovo nije prvi put da im se obraćaju žene koje su imale problema s prekidom trudnoće u KBC-u Osijek.

‘Za KBC Osijek smo stekli dojam da uvijek računaju od zadnje menstruacije, što bi značilo da pobačaj moraju po zakonu obaviti i do 12 tjedana nakon kraja zadnje menstruacije, a ne 10, no to kao da ne uzimaju u obzir. U Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece stoji da je prekid trudnoće na zahtjev žene u Hrvatskoj dozvoljen do isteka 10. tjedna od dana začeća. I hrvatski ginekolozi i ginekologinje se u javnim nastupima često pozivaju na tu brojku deset, u nekim slučajevima – iz neznanja ili zlobe – ženama pogrešno saopćavaju u kojem se tjednu trudnoće nalazi tj. do kada ima pravo na legalan prekid trudnoće na zahtjev’, kaže Peratović.

Ginekologinja dr. Jasenka Grujić za 24 sata je objasnila je li moguće da nakon kirurškog zahvata plod ostane netaknut. Kaže da je svašta moguće ako nema kirurških kompetencija.

”Pobačaj se u toj fazi radi isključivo vakuumskom aspiracijom, no moguće je da zaostane rezidua. Malo je moguće, ali je ako onaj tko je radio zahvat nije kirurški kompetentan. To je zahvat niskoga rizika, trebao bi biti i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji radi se vakuumskom aspiracijom, nikakve kiretaže”, kazala je dr. Grujić., prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari