STIGLO JE I TO VRIJEME

Imate viška 130 eura? Ne? Ako ne želite dobiti takvu kaznu, morate učiniti ovo

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Zimska oprema vrijedi za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje na cestama, osim za vozila Oružanih snaga Republike Hrvatske

Nakon što je od 1. studenoga na snagu stupila obvezna vožnja s upaljenim dnevnim svjetlima, za nekoliko dana, preciznije 15. studenoga, slijedi nova obveza za vlasnike vozila, a to je zimska oprema koja će vrijediti sve do 15. travnja iduće godine.

Odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje na cestama, osim za vozila Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u cestovnom prometu propisano je da zimska oprema motornih vozila kategorije M i N najveće dopuštene mase do 3,5 tona uključuje zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume sa minimalna dubina profila od 4 mm i s lancima za snijeg montiranim na pogonskim kotačima.

Ispod zimske opreme motorna vozila kategorije M i N najveće dopuštene mase veće od 3,5 tona označavaju lance ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a navedena vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M + S) na pogonskim kotačima.

Gume na istoj osovini vozila moraju biti identične po obliku gaznoga sloja, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukcije (radijalno/dijagonalno itd.) i marki/tipu.

Kategorija M : osobni automobili i autobusi, motorna vozila za prijevoz osoba s najmanje četiri kotača.

Kategorija N: kamioni, motorna vozila za prijevoz robe s najmanje četiri kotača.

Zimske gume označene su sljedećim simbolima: M+S, MS ili M&S.

Kazna za vozača koji nema zimsku opremu na vozilu iznosi 130 eura, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari