IZBORI Rijeka: Mostova kandidatkinja za županicu Ines Strenja-Linić predstavila program

Kandidatkinja Mosta nezavisnih lista za županicu Primorsko-goranske županije Ines Strenja-Linić ocijenila je da je Vlada izgubila podršku i da ne može opstati, osim ako je nakon lokalnih izbora ne podrže neki koji sad, rekla je, poput HNS-a, negiraju takvu mogućnost.

Strenja Linić je predstavila u nedjelju u Rijeci svoj program i listu Mosta nezavisnih lista za Županijsku skupštinu, istaknuvši da Most promovira politiku čistih ruku te da su to branili i pod cijenu odlaska iz Sabora. Županija treba biti servis građana, a malim općinama treba pomagati u izradi europskih projekata, poručila je Mostova kandidatkinja za županicu. Najavila da će joj, postane li županica, zamjenici biti Dijana Pintar i Bojan Kreso.

Smatra da ova vlada više može opstati. “Mislim da je ova vlada defintivno izgubila podršku. Hoće li nakon lokalnih izbora, neki, koji su sada apsolutno protiv toga, poput HNS-a ili nekih drugih, dati podršku, to je pitanje”, rekla je dodavši da je moguće da hoće, ali da će to onda biti i njihov kraj jer ne vjeruje da će to njihovi glasači podržati.

“Gospodin Vrdoljak kazao je da nismo htjeli potpisati njihovu interpelaciju, a to je samo točka dnevnog reda, na koju će se raspravljati o Vladi”, kazala je dodavši da bi oni, da su imali namjeru i da su ozbiljno mislili da su izbori potrebni, bili zajedno s Mostom potpisali zahtjev za raspuštanje Sabora.

Bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je nazočio predstavljanju, ocijenio je da je mentorska politika uništila Hrvatsku i ukrala vlast narodu. Imamo takozvane velike stranke s velikim vođama, koji bez obzira na stranačku bazu definiraju kandidate na gradskim i županijskim listama.

Smatra da je Vlada nelegalna, da se parlamentarna većina temeljem koje je sadašnji premijer dobio vlast razišla, a nova nije potvrđena. Ocijenio je da je to jedna razina uzurpacije vlasti; da je druga razina smjenjivanje ministara bez Sabora; a treća je razina ta da je premijer sam sebe definirao kao mandatara i uzeo neogranično vrijeme u kojem će formirati većinu. A definiranje mandatara je posao predsjednice RH, rekao je.

Na pitanje što misli o uplati dodatnih 5 milijuna kuna USKOK-u, Orepić je kazao da USKOK ima dovoljno novaca, da ih je imao i prije, ali da je potrebno samo malo više volje i da će “to biti u redu”.

Kandidatkinja za županicu Ines Strenja-Linić rekla je da želi i nadalje djelovati pod sloganom „Djelujem nacionalno, ali srcem regionalno“, i na taj način pomoći da županija bude bolja.

Među projektima koje namjerava provesti ako bude izabrana za županicu, navela je otvaranje ureda Primorsko-goranske županije u Bruxellesu, koji bi olakšavao provedbu projekata, poduzimanje aktivnosti da se europska Agencija za lijekove preseli iz Londona u Rijeku i vraćanje nekadašnjeg sjaja riječkoj Luci što bi se, kako je rekla, ‘moglo postići uklanjanjem politički postavljenih kadrova u tvrtku Luka, kao jednog od glavnih uzroka njene stagnacije’.

Strenja-Linić zalaže se i za jačanje razvoja kvarnerskih otoka i Gorskog kotara te jačanje Sveučilišta u Rijeci i povezivanja s potrebama gospodarstva.

Petra Mandić rekla je da je prihvatila kandidaturu jer želi ostati živjeti i raditi u Rijeci, a to želi i svojoj djeci.

“Sustavnom nebrigom i apsolutnom nedostatkom vizije Rijeka je izgubila nekadašnje vrijednosti. Grad mora vratiti stari sjaj i zato mu treba potpuni remont”, istaknula je.

Mandić je iz svog programa navela osiguranje financija iz Gradskog proračuna za rad dječjih vrtića i jaslica, pri čemu bi roditelji plaćali samo za prvo dijete. Gradska uprava mora djelovati posve transparentno, kazala je, navodeći da namjerava kao gradonačelnica sve dokumente vezane uz Gradski poračun postaviti na internet, a svaku odluku u postupcima javne nabave otvoriti za nadzor svakom zainteresiranom građanu.

Predviđa i osnivanje ‘Odbora za budućnost’, koji bi promišljao što će se u gradu događati za 5,10 ili 15 godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari