MOGLO BI BITI OPASNO

Izdano upozorenje za dijelove Hrvatske uključujući šire područje Rijeke. Evo što donosi vikend

Ilustrativna fotografija: Nel Pavletic/PIXSELL

Na snazi je žuto upozorenje izdano putem Meteoalarma Državnog hidrometeorološkog zavoda, i to za šira područja Rijeke, Splita i Dubrovnika gdje bi probleme moglo stvarati snažno pa i olujno jugo

Jedna ciklona nas napušta, a u Sredozemlje je već stigla nova. Idući ciklonalni vrtlog u Jadran nam ulazi u noći na petak te donosi nove nevolje s kišom i jakim jugom, kazao je u svojoj prognozi RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

On ističe da će danas u prvom dijelu dana biti znatno stabilnije nego jučer uz ponešto zaostalih oblaka na krajnjem jugu. Drugdje će biti sunčanije, ali u u unutrašnjosti je moguća i česta magla te niski slojeviti oblaci, nerijetko i dugotrajni, osobito u Posavini. Vjetar će biti slab, a u Dalmaciji će potpuno oslabjeti i sjeverozapadnjak. Jutro malo manje hladno.

Potkraj dana kiša, ponegdje ledena

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj lokalno još uz maglu te do večeri uglavnom suho. No, stizat će sve više oblaka, a potkraj dana i kiša, u gorju susnježica. U Hrvatskom Zagorju i Međimurju valja računati i na mogućnost ledene kiše ili poledice. Dnevna temperatura 3-4 °C.

Na istoku zemlje bit će više sunčanih razdoblja, ali i tamo će ovdje navečer stići naoblačenje, najprije u zapadne predjele i mjestimična kiša. Vjetar slab do rijetko gdje umjeren jugoistočni, a temperatura oko 6 °C, dakle, manje hladno.

U Dalmaciji će jačati jugo

I u Dalmaciji popodne uglavnom bez kiše i uz sunčana razdoblja, ali će malo ranije navečer stizati tmurniji oblaci s otvorenog mora, moguće praćeni pljuskovima, u noći i nevere. Jačat će jugo, potkraj dana mjestimice olujno. Temperatura od 12 do 16 °C.

Na sjevernom Jadranu od sredine dana već tmurno i postupno sve kišovitije, ali kiša tek navečer česta u gorskim područjima, tada već moguće i obilnija. Zapuhat će umjereno do kraja dana i jako, na udare olujno jugo, u gorju jugozapadnjak. Temperatura uz more oko 11 °C, a u zaleđu oko 6 °C.

Vikend donosi novo zahladnjenje

Što se tiče predstojećeg vikenda, RTL-ov meteorolog najavljuje novo zahladnjenje. U unutrašnjosti će petak biti nešto topliji, a u noći na subotu slijedi pad temperature, susnježica i snijeg, čak i u nizinama, ali samo kratkotrajno. Ubrzo će oborine prestajati i to već u subotnje prijepodne. Ono će biti sunčanije od nedjelje, ali osjetno hladnije, osobito ujutro.

Na Jadranu će biti nestabilno, kišovito i vjetrovito u petak i subotu. Bit će nevera, obilne kiše te olujnog juga. Podjednako jaka bura u drugom dijelu subote donosi postupno razvedravanje, ali s njom kreće i jedno hladnije razdoblje.

Žuto upozorenje za tri regije

Za danas je na snazi i žuto upozorenje izdano putem Meteoalarma Državnog hidrometeorološkog zavoda, i to za šira područja Rijeke, Splita i Dubrovnika. Probleme bi pritom moglo stvarati i jugo koje će prema večeri jačati do olujnih razmjera, ali i uz pritjecanje toplijeg zraka.

Što se tiče stanja u prometu, Hrvatski autoklub javlja da su kolnici jutros mjestimice mokri i skliski, zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, a unutrašnjosti ima i magle.

Zimski uvjeti na cestama

Zbog prometne nesreće na autocesti A6 na kraku 3 čvora 3 – RAVNA GORA u smjeru Zagreba promet se vodi jednim prometnim trakom. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 7 sati i vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti te je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema na cestama u Lici: DC25 Gospić-Karlobag; DC42 u mjestu Poljanak; DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje; ŽC5140 Krasno Polje; ŽC5217 Donji Lapac-Mazin; ostale županijske i lokalne ceste na području Senja, Korenice i Donjeg Lapca.

Zatvorene pojedine dionice cesta

Zbog vode na kolniku zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji: DC36 Karlovac-Šišljavić-Pokupsko u mjestima Blatnica, Donja Kupčina i Gradec Pokupski; ŽC3156 Mala Gorica-Žažina (na makadamskom dijelu ceste); ŽC3275 Stankovac-Slana u mjestu Donje Jame; ŽC5146 Donji Kosinj-Rudinka; Kosinjski most-Studenci; ŽC5153 Gornji Kosinj-Bakovac; ŽC5203 Dobroselo-Srb; ŽC3253 Košutarica-Mlaka; LC67209 Draževitići-Veliki Prolog; LC59045 Mihaljevac; NC8 Madžari-Blinja.

Na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva privremeno je zatvoren izlazni krak čvora Matulji iz smjera graničnog prijelaza Rupa u smjeru Opatije i Pule. Promet je na čvoru Jurdani preusmjeren na državnu cestu DC8 za Pulu/Opatiju i Matulje. Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima. U pomorskom prometu nema poteškoća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari