RASPOLOŽENJE BIRAČA

IZLAZNE ANKETE: HDZ-u velika prednost, smiješi im se pobjeda!

Foto: Ilustracija (Riportal)

U 19 sati zatvorena su birališta

U Hrvatskoj se održavaju jedni od najnapetijih parlamentarnih izbora u povijesti u do sada nezabilježenim uvjetima epidemije koronavirusa.

Stigli su rezultati izlaznih anketa. One mogu dati uvid u to kakvo je prevladavajuće (političko) raspoloženje građana, no riječ je ipak o neslužbenim rezultatima. Prvi službeni rezultati bit će objavljeni u 21 sat.

Prema izlaznim anketama, na nacionalnoj razini parlamentarni mandati raspodijeljeni su na sljedeći način:

HDZ – 61

RESTART – 44

DOMOVINSKI POKRET MIROSLAVA ŠKORE – 16

MOST NEZAVISNIH LISTA – MOST – 8

MOŽEMO! – 8

STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM/PAMETNO/FOKUS – 3

Prema anketi provedenoj među birača po izlasku s biračkog mjesta, u 10. saziv Hrvatskoga sabora ući će i koalicija stranaka Fokus, Pametno i Stranka s imenom i prezimenom koja osvaja tri zastupnička mjesta.

Što se tiče 8. izborne jedinice koja obuhvaća Rijeku, Liburniju, Istru i dio Kvarnera, rezultati su sljedeći:

RESTART – 9

HDZ – 3

MOST NEZAVISNIH LISTA – MOST – 1

MOŽEMO! – 1

U izlaznim anketama sudjelovalo je oko 21 tisuća građana na 400 biračkih mjesta iz cijele zemlje. Nisu uključeni dijaspora i manjinski zastupnici.

Recimo i kako je do nedjelje poslijepodne na izbore za Hrvatski sabor izašlo je oko 107 tisuća birača manje nego 2016., pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Do 16, 30 sati glasovalo je milijun i 150 tisuća birača (34,04 posto), prije nepune četiri godine njih milijun i 256 tisuća (37,2 posto).

Po broju izašlih birača i dalje prednjači 1., zagrebačka, izborna jedinica u kojoj je glasovalo njih 37,67 posto, najlošiji odaziv i dalje ima 5., slavonska izborna jedinica (30,88 posto).

Dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (36 posto) te 7., karlovačka (35,71)

Lošiji odaziv bilježe 8., istarska (32,57) te 4. izborna jedinica (32,60).

Osjetno bolji odaziv nego 2016. ima BiH gdje je do 16, 30 sati glasovalo gotovo 19 tisuća birača, četiri tisuće više nego prije četiri godine. Ipak, neovisno o odazivu, dijaspora, odnosno hrvatski birači bez prebivališta u Hrvatskoj diljem svijeta biraju samo tri od 151 saborskog zastupnika.

DIP nema saznanja da je nekome od zaraženih koronavirusom (50-ak) ili biračima u samoizolaciji (500-tinjak prijavljenih) glasovanje bilo onemogućeno.

Potpredsjednik DIP-a izrazio je zadovoljstvo što se svi sudionici izbornog procesa pridržavaju propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari