NAKON 3 MJESECA

Video | Izraelski ministar obrane najavio kraj ‘intenzivne ofenzive’ u Gazi: ‘Hamasovi bataljuni su demolirani’

Za središnju Gazu naveo je da rade na uništavanju Hamasove vojne industrije i centre u kojima se proizvode rakete i eksploziv koje koristi Hamas. Na jugu Gaze, naveo je Yoav Gallant da su usmjereni na ‘glavu zmije’, odnosno vodstvo Hamasa. Dodaje kako se vojni pritisak ipak mora nastaviti jer bez toga neće biti pušteni preostali taoci koje drže u Palestini

Izraelski ministar obrane Yoav Gallantrekao je u ponedjeljak da je “intenzivna faza” izraelske kopnene ofenzive u sjevernoj Gazi završila, a uskoro će završiti i u području Khan Younis na jugu Pojasa.

Kako navodi The Times of Israel, vojnici su izvodili operacije slabijeg intenziteta u sjevernoj Gazi, nakon što je vojska rekla da je porazila sve Hamasove bataljune u tom području. Vojnici su radili na lociranju preostalih Hamasovih uporišta i ubili su ili zarobili posljednje operativce te terorističke skupine.

“Prije tri mjeseca, zajedno sa načelnikom stožera IDF-a, direktorom Shin Beta i generalima IDF-a, predstavio sam kabinetu ratni plan u Pojasu Gaze. Jasno smo rekli da će faza intenzivnog manevriranja trajati otprilike tri mjeseca”, rekao je Gallant.

“U sjevernom dijelu Stripa, ova faza je završila. U južnoj Gazi ćemo uskoro također završiti intenzivnu fazu (ofenzive opa.)”, rekao je Gallant na tiskovnoj konferenciji, misleći na područje Khan Younis, ne navodeći točan vremenski raspored kada bi napadi mogli prestati.

Za sjever Gaze rekao je da su svi Hamasovi bataljuni “demolirani, da se trenutačno radi na raščišćavanju žarišta Hamasovog otpora. “To ćemo postići napadima, zračnim napadima, specijalnim operacijama i dodatnim aktivnostima”, naveo je ministar Gallant.

Za središnju Gazu naveo je da rade na uništavanju Hamasove vojne industrije i proizvodne centre. “To su mjesta koja proizvode rakete, eksploziva i druga oružja koje se koristi protiv nas. Postignuća (naših trupa) vrlo su impresivna”, izjavio je ministar.

Za jug Gaze rekao je da su izraelska snage IDF-a usredotočene su na “glavu zmije”, odnosno vodstvo Hamasa. “Također smo presjekli ceste koje vode do Rafe iznad i ispod zemlje”, rekao je. IDF još nije djelovao na terenu u području Rafe, na egipatskoj granici, ali je naznačio da će s vremenom tamo proširiti ofenzivu.

“Želio bih ponoviti, na kraju rata neće biti vojne prijetnje iz Gaze. Hamas neće moći kontrolirati i funkcionirati kao vojna sila u Pojasu Gaze, a IDF će imati punu slobodu djelovanja i činiti sve što je potrebno za obranu građana Izraela. Možda će potrajati dugo, ali će završiti jednim scenarijem, totalnom pobjedom”, rekao je.

Naznačivši da se borbe visokog intenziteta približavaju kraju, Gallant je rekao da bi samo nastavak vojnog pritiska na Hamas doveo do novog sporazuma o taocima. “Ako vatra prestane, sudbina talaca bit će zapečaćena za mnogo godina u zatočeništvu Hamasa. Bez vojnog pritiska nitko s nama neće razgovarati. Samo s pozicije snage mogu se osloboditi taoci”, rekao je.

Pralelno raste frustracija obitelji talaca koje Hanas još drži i već mjesec dana nitko iz njihova zatočeništva nije pušten. Vjeruje se da su 132 taoca, koje je Hamas oteo 7. listopada, i dalje u Gazi, ali i da nisu svi živi među njima, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari