KAD KINEZI NAVALE: Grad Opatija i PGŽ pokrenuli suradnju s kineskom pokrajinom koja ima 60 milijuna stanovnika!

Delegacije Primorsko-goranske županije i Grada Opatije na Međunarodnom gospodarsko-prometnom i turističkom sajmu u Kini promicali interese PGŽ i Opatije

Na poziv kineske prefekture Yanbian i grada Ningbo, delegacije Grada Opatije i Primorsko-goranske županije sudjeluje na Međunarodnom gospodarsko-prometnom i turističkom sajmu koji se od 8.-10. lipnja održava u najvećoj azijskoj i trećoj po veličini i prometu luci u svijetu, gradu Ningbou.

Kina

Tom su prigodom, u prostoru hrvatskog paviljona, gradonačelnik Ivo Dujmić i guverner Prefekture Yanbian Li Jinghao, potpisali inicijativu o suradnji s namjerom povezivanja kineskih i hrvatskih gospodarstvenika. Bila je to prilika za dogovor o suradnji Opatije i Primorsko-goranske županije s kineskom pokrajinom koja ima više od 60 milijuna stanovnika.

Kroz Luku Ningbo dnevno prolazi 20 milijuna tona tereta!

Delegacija je posjetila Luku Ningbo kroz koju dnevno prolazi 20 milijuna tona tereta. Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić s domaćinima je razgovarala o mogućnostima koje nudi Luka Rijeka, a Primorsko-goransku županiju predstavila je kao regiju čija prometna povezanost sa srednjom Europom otvara velike mogućnosti za suradnju na području gospodarstva i prometa.

Domaćini su bili posebno zainteresirani za razmjenu iskustava u području turizma i zdravstvenog turizma te obrazovanja. Kako je istaknuto na susretu, uspješna suradnja već postoji s Thalassotherapijom u Opatiji gdje se tri mjeseca godišnje pacijentima nude tretmani tradicijskom kineskom medicinom, a na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment u Iki od jeseni 2015. godine, u sklopu Programa cjeloživotnog učenja, otvorena je mogućnost učenja kineskog jezika koji vodi profesorica iz Kine. Stoga su dekanica Fakulteta Dora Smolčić Jurdana i ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić posjet Kini iskoristili za susrete i dogovore o suradnji sa svojim kineskim kolegama.

Direktorica TZ Opatija Suzi Petričić, gradonačelnik Ivo Dujmić i dekanica Dora Smolčić Jurdana sudjelovali su na Turističkom forumu gdje su predstavili Kvarner i Opatiju te se sastali s predstavnicima dviju turističkih agencija. Za jesen je dogovoren posjet kineskih turističkih agencija Primorsko-goranskoj županiji i Opatiji.

Na svečanom otvorenju Sajma Delegacija se susrela s predstavnicima Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture RH i veleposlanikom RH u Kini, NJ. E. Nebojša Koharovićem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari