Kako žive Hrvati u Irskoj? ‘Imamo kuću, dva auta, a supruga je doma’

Manje od 1528,8 eura ne može se zaraditi jer je minimalac 9,8 eura po satu

Četveročlana hrvatska obitelj koja živi u drugom najvećem irskom gradu Corku smještenom na samom jugu otoka otkrila je svoje mjesečne troškove.

Plaća se u Irskoj dobiva tjedno pa većina troškova se i plaća na tjednoj bazi, pojašnjava Marko koji je iz Zagreba otišao sa suprugom i dvoje djece prije pet godina.

“Za svoje potrebe imamo dva automobila. Tjedno nas osiguranje i registracija za svaki od njih košta po 20 eura, odnosno godišnje za to izdvojimo ukupno 1000 eura. Na gorivo mjesečno po automobilu potrošimo oko 25 eura. Ovdje je litra dizela 1,20 eura, a benzina 1,30 eura”, naveo je Marko za 24 sata.

Žive u kući s tri sobe koja ih mjesečno košta 900 eura.

“Cijena troška električne energije varira s obzirom na godišnje doba jer se na struju i grijemo. Tako nas zimi mjesečno struja košta 146 eura, a ljeti 60 eura. Voda se ovdje, za razliku od Hrvatske, ne plaća pa nam je jedan račun sigurno manje”, dodao je.

I on i supruga imaju mobitele za koje mjesečno izdvajaju 40 eura. Odvoz smeća je na mjesečnoj bazi 25 eura.

U Irskoj su vrtići preskupi pa majke obično ostaju s djecom kod kuće.

“Mjesečno bi za vrtić trebalo izdvojiti gotovo isto koliko i za najam kuće. U našem slučaju 800 eura po djetetu što je neisplativo. Zato je supruga s njima doma. Za svako dijete se mjesečno na plaću dobije 135 eura”, objašnjava.

U slobodno vrijeme znaju otići u kino. Obiteljske karte za kazalište i kino kreću se od 60 do 120 eura.

Marko kaže da radi za prosječnu irsku plaću. Tako se tjedno zaradi 507 eura, odnosno, kaže Marko, u Irskoj je prosječna plaća 2028 eura. Manje od 1528,8 eura ne može se zaraditi jer je minimalac 9,8 eura po satu.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views