SEVERE WEATHER EUROPE

KAKVA ZIMA NAS ČEKA? Objavljena dugoročna vremenska prognoza za cijeli kontinent!

Foto: Severe Weather Europe

Tri različita modela kojima se služi Severe Weather Europe u stvaranju dugoročnih prognoza, kazuju kako bi zima u Europi mogla biti toplija od uobičajene, uz prosječnu količinu oborina

U srijedu je Hrvatsku zahvatila nova neugodna promjena vremena. Za većinu zemlje je izdano narančasto upozorenje zbog opasnosti od pljuskova i jakog vjetra. Temperatura se također značajno spustila.

S pogoršanjem vremena stigla je i prva dugoročna prognoza za zimu. Severe Weather Europe je objavio opširnu prognozu za cijeli svijet, a dotaknuo se i Europe. Svoju su prognozu bazirali na tri prognostička modela, a u nekim se stvarima oni u potpunosti slažu.

Iznadprosječno toplo, ali to ne znači da neće biti hladnih fronti

Tako će, prema modelu ECMWF-a, temperature zraka u zimskom razdoblju diljem svijeta biti iznadprosječne. Tako će biti i u Europi, ali bez prevelikog odstupanja od prosjeka. Očekuju se i povremeni prodori hladnog zraka. Model UKMO predviđa puno veća odstupanja temperature od prosjeka uz mali broj prodora hladnog zraka. Američki model CFSv2, također najavljuje topliju zimu, ali uz više prodora hladnog zraka.

“To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. To samo implicira da će hladniji dani biti rijetki diljem kontinenta”, zaključuju prognostičari Severe Weather Europea.

Oborine u prosjeku, ali neki bi mogli imati više oluja

Oborine bi, prema ovim prognozama trebale biti u razini prosjeka za zimu, s time da bi Britanija i Skandinavija mogle imati problema, zbog nešto češćih prodora hladnog zraka. Na tom se području očekuje i stvaranje većeg broja oluja.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari