SEDAM SLUČAJEVA

Koronavirus otkriven na smrznutim pilećim krilcima!

Foto: Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da je vjerojatnost zaraze konzumacijom hrane ili diranjem pakiranja u kojem dolazi vrlo niska

Pakiranje smrznutih pilećih krila uvezenih iz Brazila u južnokineskom gradu Shenzen kontaminirano je koronavirusom, piše CNN.

Kineske vlasti pronašle su virus na površini pakiranja smrznutih pilećih krila tijekom rutinske kontrole uvozne hrane u okrugu Longgang. Marku proizvoda nisu imenovali.

Zdravstveni stručnjaci u Shenzenu odmah su pronašli i testirali ljude koji su rukovali sa zaraženom hranom i svi rezultati bili su negativni, kao i svi ostali proizvodi koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim pošiljkama hrane. Prostorije u kojima se skladištila zaražena hrana također su dezinficirane, a provjeravaju se i ostali proizvodi iste marke koji su se u međuvremenu prodali.

Prema podacima istraživanja sa sveučilišta Johns Hopkins u Marylandu, Brazil dosad bilježi više od tri milijuna slučajeva zaraze koronavirusom te su drugi na svijetu prema broju slučajeva, odmah iza SAD-a gdje je zaraženo više od pet milijuna ljudi.

Ovo nije jedini zabilježen slučaj uvozne hrane u kojoj je pronađen koronavirus. Vijest o zarazi u Shenzenu dolazi samo dan nakon što je u restoranu u provinciji Anhui tijekom rutinske inspekcije pronađen koronavirus na smrznutim škampima koji su uvezeni iz Ekvadora.

Vjerojatnost zaraze vrlo niska

Od srpnja je zabilježeno sedam slučajeva gdje je virus pronađen na pakiranju smrznutih morskih plodova diljem Kine što je izazvalo zabrinutost nadležnih tijela za javno zdravstvo te se dovodi u pitanje sigurnost konzumacije uvozne hrane. Kineske vlasti potiču svoje građane na oprez pri kupovanju uvoznog mesa i morskih plodova, a dio njih na društvenim medijima zahtijeva obustavu uvoza svih smrznutih proizvoda.

Usprkos zabilježenim slučajevima, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističu da je vjerojatnost zaraze konzumacijom hrane vrlo niska. WHO poručuje da je ‘mala mogućnost da se netko zarazi zbog hrane ili pakiranja u kojima se hrana nalazi’, a obje organizacije navode da se zaraza uglavnom širi s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem, ako osoba kihne, kašlje ili govori.

“Dosad nema dokaza da se koronavirus, koji uzrokuje respiratorne bolesti, širi preko hrane ili pakiranja. Virus se ne može razmnožavati u hrani: domaćin mora biti ili čovjek ili životinja”, kaže WHO.

Pojačane kontrole uvozne hrane

David Hui Shu-cheong, kineski stručnjak za pulmologiju sa sveučilišta u Hong Kongu, ističe da je hrana u kojoj je pronađen koronavirus bila zaražena već tijekom pakiranja, ali to ne znači da je zarazna. Testovi su, kako kaže Shu-cheong, možda detektirali RNA mrtvog virusa. Takav slučaj zabilježen je i kod pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa, a test im je naizgled pozitivan.

Kineske vlasti pojačale su kontrolu uvozne hrane od lipnja kad je žarište koronavirusa zabilježeno na najvećoj tržnici u Pekingu, a u srpnju se pojavilo novo žarište u gradu Dalianu u kineskoj provinciji Liaoning koje je povezano s kompanijom koja prerađuje domaće i uvozne morske plodove.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari