KORONA U ŠKOLAMA

PRODOR KORONAVIRUSA U ŠKOLE! Neki razredi, ali i cijele škole u samoizolaciji: ‘Nadamo se da će to završiti’

Ilustrativna fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od početka školske godine do danas broj učenika u samoizolaciji je za oko tisuću i pol veći.

Iako stroge mjere najteže popuštaju u školama, prodor koronavirusa u njih nije se mogao spriječiti. Od početka školske godine više desetaka razreda stavljeno je u samoizolaciju, a ponegdje i cijele škole.

Zagrebačkom MIOC-u idućih 14 dana nastava će za sve biti online. Preporuka epidemiologa je takva zbog sedmero učenika i troje nastavnika koji su COVID pozitivni, a šest razreda je u samoizolaciji.

”Nastavnici koriste sve dodatne alate, čak i kamere kako bi snimili ploču ili papir gdje razvijaju temu o kojoj se radi. Svi učenici moraju imati uključenu kameru i zvuk i imaju nastavu po rasporedu kao da su u školi”, rekla je Ljiljana Crnković, ravnateljica XV. gimnazije u Zagrebu.

Učionice su treći tjedan prazne i u srednjoj školi u Vinkovcima. Zbog pogoršane epidemiološke situacije nastavu na daljinu imaju sve srednje škole, ali i viši razredi u vinkovačkim osnovnim školama.

”Nadamo se da će to završiti s ovim tjednom, u četvrtak ili petak ćemo znati točno. Najveći broj učenika koji smo imali pozitivnih je pet i 54 u samoizolaciji, posljednjih tri, četiri dana taj broj se smanjio, pa je jedan pozitivan učenik i šest u samoizolaciji”, rekao je Josip Šuker, ravnatelj Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Zagrebu.

Od početka školske godine do danas broj učenika u samoizolaciji je za oko tisuću i pol veći.

U Hrvatskoj je danas u samoizolaciji 4 384 učenika, a 294 ih je COVID pozitivno. 110 prosvjetnih djelatnika je u samoizolaciji, a 33 je pozitivno. Iz Ministarstva poručuju stanje nije zabrinjavajuće, a brojke su odraz općeg stanja.

”Za sada je pravilo da ako je jedan učenik pozitivan u razredu ili ako je jedan nastavnik pozitivan onda cijelo razredno odjeljenje nužno epidemiolozi šalju u samoizolaciju, tako da te brojke osciliraju. Nema potrebe za mijenjanjem mjera, pogotovo se dobro pokazao ovaj dio koji je spušten na procjenu lokalnim stožerima i epidemiolozima”, kazao je Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra obrazovanja.

Većina škola u Hrvatskoj, njih 84 posto, i dalje nastavu održava u učionicama. Samo 18 škola nastavu ima u potpunosti na daljinu.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari