Kreće proces za uvođenje eura, iz Vlade otkrili ono što nas najviše zanima: koliko bi mogle porasti cijene?

‘Hrvatska je ekonomski vrlo dobar kandidat za preuzimanje eura’

Martina Dalić rekla je, predstavljajući Prijedlog odluke o donošenju Strategije za uvođenje eura na Vladi, kako je, iako je to prvenstveno ekonomsko pitanje, jasno da će za to trebati izgraditi i političku podršku država članica.

“Hrvatska je ekonomski vrlo dobar kandidat za preuzimanje eura”, rekla je Dalić, dodajući da je Hrvatska visoko eurizirana zemlja. Kao najveću korist istaknula je uklanjanje valutnog rizika.

“S druge strane, troškovi se smatraju jednokratnima. Naravno, možda perceptivno najveći trošak je gubitak samostalnosti monetarne politike. Međutim, u stvarnosti ona je i danas u značajnoj mjeri ograničena zbog činjenice da je cjelokupni financijski sustav visoko euriziran”, rekla je Dalić.

U strategiji je procijenjeno da je moguće jednokratno povećanje cijena od 0,2 do 0,4 posto, također je rekla Dalić, dodajući da će smjerati da taj učinak na cijene bude minimalan.

Plenković: ‘Hrvatska spremna započeti proces uvođenja eura’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak da je duboko uvjeren da je Hrvatska spremna započeti proces uvođenja eura, da će država od toga imati imati znatne i trajne koristi, dok će troškovi uglavnom biti niski, u najvećoj mjeri jednokratni.

„Hrvatska je, po mom dubokom uvjerenju, spremna započeti proces uvođenja eura, dosegnuli smo relativno visok stupanj realne konvergencije, već više od dva desetljeća održavamo nisku inflaciju i stabilan tečaj, imamo jako dobre rezultate glede proračunske, fiskalne konsolidacije”, kazao je premijer na početku sjednice Vlade na kojoj se raspravlja o Strategiji uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Preostao je još, kako je kazao, kriterij smanjenja javnog duga. Na kraju prošle godine udjel tog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) pao je na 78 posto, a očekuje se, kaže Plenković, da će do 2021. godine pasti na 65 posto.

„To jasno govori da Vlada vodi odgovornu ekonomsku politiku”, kazao je Plenković.

Istaknuo je kako strategija temeljito analizira ekonomske koristi i troškove uvođenja eura, te opisuje i predstavlja brojne aktivnosti i politike koje će se poduzimati u predstojećem razdoblju.

„Važno je da javnost zna da analiza jasno utvrđuje da ćemo kao država imati znatne i trajne koristi od uvođenja eura, dok će troškovi uglavnom biti niski, u najvećoj mjeri jednokratni”, istaknuo je Plenković.

Naveo je da će se uvođenjem eura smanjiti rizici za financijsku i makroekonomsku stabilnost, kao i kamatne stope i transakcijski troškovi.

„Sve to trebalo bi pridonijeti bržem gospodarskom rastu i rastu zaposlenosti, povećanju obujma investicija i jačanju otpornosti financijskog i gospodarskog sustava na različite oblike poremećaja”, istaknuo je premijer.

Dodao je i da treba puno raditi na senzibiliziranju javnosti o ovoj temi, a za provedbu ove strategije bit će osnovano i Nacionalno vijeće za uvođenje eura.

„U strategiji se a ne navodi ciljani datum uvođenja eura, ali znamo točno koji su koraci pred nama”, zaključio je premijer.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari